1 min. čitanja

Održan sastanak u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu

Održan sastanak u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu
Foto: MIP

SPLIT – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas Institut za jadranske kulture i melioraciju u Splitu, gdje je održala sastanak s vodstvom instituta na temu razvoja poljodjelstva ovog područja te dodatnog uvažavanja agrookolišnih specifičnosti Hrvatske pri kreiranju i razvoju nacionalnih poljoprivrednih politika.

Znanstvenici s Instituta ukazali su ministrici na potrebu regionalizacije poljoprivredne proizvodnje odnosno formiranja nacionalnih poljoprivrednih politika u skladu sa specifičnim agrookolišnim uvjetima Dalmacije i primjenu istog na područje cijele Hrvatske, sve u cilju povećanja konkurentnosti, otpornosti i produktivnosti raznovrsne poljoprivredne proizvodnje. Vučković je obećala dodatnu pomoć te jačanje suradnje i koordinacije Ministarstva poljoprivrede s Institutom u pogledu prijenosa znanja, kao i provođenja inovativnih istraživačkih projekata usmjerenih na posebnosti mediteranske poljoprivrede.

Institut u Splitu aktivno sudjeluje u Radnim skupinama u okviru aktualnog Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu, kreiranog kao zamah nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti, a za koji je u ovoj godini osigurano oko 12 milijuna kuna.

Poljoprivreda Splitsko-dalmatinske županije izrazito je heterogena, a najznačajnija je proizvodnja maslina (na više od 3,5 tisuće hektara), badema, višanja, bresaka, jabuka i trešanja, dok se vinogradarska proizvodnja odvija na 1,5 tisuća hektara. Poljoprivrednici ove županije prepoznali su važnost korištenja Programa ruralnog razvoja te im je odobrena potpora veća od 792 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 601 milijun kuna.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.