3 min. čitanja

Kapacitet vjetroelektrana na moru u Hrvatskoj je 25 GW

Kapacitet vjetroelektrana na moru u Hrvatskoj je 25 GW
Foto: Unsplash

Potencijalni kapacitet vjetroelektrana na moru u Hrvatskoj u područjima s niskim utjecajem na krajolik i more iznosi 25 gigavati, pokazala je studija domaćih stručnjaka.

Akcijski plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj naziv je studije koja identificira optimalna područja za izgradnju vjetroelektrana na moru.

Izradili su je stručnjaci zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), Oikon - instituta za primijenjenu ekologiju i Pokreta otoka, a u koordinaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Tako je identificirano više od 29.000 četvornih kilometara područja raspoloživog za obnovljive izvore energije (OIE) na moru, uključujući pučinske vjetroelektrane, fiksne i plutajuće, kao i plutajuće fotonaponske elektrane.

Kako je istaknuto u EBRD-ovom priopćenju, identificirano područje također uključuje i nekoliko područja niskog utjecaja na krajolik i more u sjevernom dijelu Jadranskog mora, gdje bi se mogle instalirati pučinske vjetroelektrane kapaciteta do 25 GW.

- Ovo identificirano morsko područje je najpoželjnija opcija jer ima najmanji utjecaj na okoliš te najmanji vizualni utjecaj. Nadalje, ako bi se to proširilo na zone srednjeg utjecaja, potencijalni kapacitet vjetroelektrana na moru povećava se za dodatnih 32 GW - stoji u studiji.

Hrvatska, koja se oslanja na uvoz otprilike polovine svojih energetskih potreba, ima za cilj povećati domaću proizvodnju električne energije iz OIE-a.

Prema podacima za 2021. godinu, ukupni instalirani kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vjetra i sunca u Hrvatskoj iznose 1,2 GW, no ako se tome još pribroje kapaciteti iz hidroelektrana i drugih izvora energije, ukupni instalirani kapacitet iznosi 4,9 GW.

Dok cijena energije trenutno dopušta tržišni pristup, što znači da je električna energija iz OIE-a po tržišnim cijenama u potpunosti konkurentna i da državne subvencije kod aktualnih razina cijena nisu potrebne, ulaganja usporavaju dugotrajni postupci dobivanja svih potrebnih dozvola, upozorava se.

Napomenuto je i da trenutno instalirani kapaciteti sunčanih elektrana u Hrvatskoj nisu veliki, no tijekom sljedećeg desetljeća u najavi je priprema značajnog broja projekata, prenosi Zelena Hrvatska.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska priprema plan za gradnju vjetroelektrana na pučini - Predstavljena studija za obnovljive izvore energije na moru
Danas je u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održana promocija stručne studije Akcijski plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj čiju su izradu pokrenuli Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) te financirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). OIEH je za izradu ov…
Umjetna inteligencija smanjuje rizik stradavanja ptica zbog vjetroelektrana
Čini se da vjetroelektrane i ptice uče koegzistirati. Naime, s umjetnom inteligencijom za praćenje ptica i turbinama koje se zaustavljaju prije no što dođe do sudara, vjetroelektrane će biti sigurnije nego ikad. U vodama jezera Ijssel u Nizozemskoj smješteno je niz turbina koje energijom napajaju 5…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.