>
  1 min. čitanja

Od srijede kiša i nagli pad temperature za više od 10 stupnjeva, mogući snijeg i mraz!

Od srijede kiša i nagli pad temperature za više od 10 stupnjeva, mogući snijeg i mraz!
Foto: Boris Kačan

Iako se na dijelu obale naoblačilo, zbog ciklonalne aktivnosti nad Sredozemljem, drugdje je većinom vedro. No, već sutra jačat će jugo, kao uvod u promjenu vremena. Temperatura zraka bi od srijede mogla pasti na 7°C, a do kraja tjedna čeka nas kišno razdoblje. Ponegdje je moguć i snijeg.

Od srijede treba računati na kišu, najprije duž Jadrana, a potom i u unutrašnjosti. Oborina će lokalno biti obilnija, na moru je može pratiti i izraženija grmljavinska aktivnost.

Posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj su bila većinom sunčana, a temperature su se penjale čak do 23°C.

No, taj se trend neće nastaviti. Krajem tjedna očekuje nas nagla promjena vremena uz oborine, javlja Istramet.

Iznimna suša koja traje već mjesecima, mogla bi završiti novim ekstremom. Nažalost, prognostički modeli proteklih dana prizivaju pravi zimski udar početkom travnja. Naime, nakon što nas natopi spasonosna kiša u posljednjim danima ožujka, prvi dani travnja mogli bi donijeti ozbiljan prodor hladnog zraka uz stvaranje ciklone.

Foto: Boris Kačan

Drugi dio tjedna donosi okretanje vjetra na sjeverni smjer, prodor hladnijeg zraka i pad temperatura, osjetni. Do kraja tjedna temperature će ponegdje pasti za više od 10 stupnjeva.

Ta bi ciklona mogla donijeti snijeg gorskom području, što i nije neuobičajena pojava u prvom dijelu travnja, međutim temperature zraka na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) mogle bi se sniziti na čak -8 °C, što je iznimno nisko za početak travnja i podsjeća na lanjski scenarij. U takvoj situaciji snijeg bi se mogao spustiti do nizina, a nakon prolaska ciklone, smirivanja vjetra i razvedravanja sve bi završilo jakim mrazom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.