1 min. čitanja

Od početka turističke sezone na Kvarneru zabilježeno 130 slučajeva glisiranja uz obalu

Od početka turističke sezone na Kvarneru zabilježeno 130 slučajeva glisiranja uz obalu
Foto: navyworld/narod/ru / Ilustracija

RIJEKA – Od početka turističke sezone, odnosno od 1. lipnja do danas riječka pomorska policija poduzela je niz mjera radi sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca i podizanja razine opće sigurnosti na moru te sprječavanja činjenja prekršaja i sankcioniranja počinitelja.

Tako su u navedenom razdoblju posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježile 130 prekršaja nedozvoljenog glisiranja, i to 26 na području otoka Krka, 68 Raba, 29 na Lošinju, 6 na Cresu te jedan na području Voloskog.

U istom razdoblju prošle godine evidentiran je 91 prekršaj nedozvoljenog glisiranja od čega na području otoka Krka – 25 nedozvoljenih glisiranja, 28 na Rabu, 29 na Lošinju, jedan na Cresu i osam nedozvoljenih glisiranja na području Tihog kanala.

Od 1. lipnja posade službenih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka sudjelovale su u sedam akcija traganja, dok su u istom razdoblju prošle godine sudjelovale u dvije takve akcije, izvijestila je policija.

Ističu da pomorska policija, pored svojih brojnih redovnih zadaća, kao što su nadzor i kontrola državne granice, sanitetski prijevoz, sudjelovanje u spašavanju i traganju za osobama i plovilima te pružanje pomoći drugim nadležnim službama, provodi i sankcioniranje počinitelja spomenutih prekršaja zbog podizanja razine sigurnosti na moru jer glisiranje unutar granice od 300 metara, posebno u vrijeme turističke sezone, predstavlja latentnu opasnost za kupače, nautičare, ribare i ostale sudionike u plovidbi.

Prekršaji nedozvoljenog glisiranja izravno utječu na osjećaj stanja sigurnosti svih građana i turista, posebno zato što su povezani s rizikom od smrtnog stradavanja, teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete s posljedicom onečišćenja mora. Upravo iz navedenog razloga pomorska policija pojačano postupa u sprječavanju ove vrste kažnjivih radnji na moru iako se radi o prekršajima za čije sankcioniranje su prema Pomorskom zakoniku primarno nadležne Lučke kapetanije.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.