1 min. čitanja

Od početka godine na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo 36 letova hitne helikopterske službe

Od početka godine na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo 36 letova hitne helikopterske službe
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Dubrovačko-neretvanska županija produljila je do kraja godine ugovor za projekt hitne helikopterske medicinske službe, koja u prosjeku odrađuje jedan let dnevno.

Samo u prošloj godini medicinski helikopter poletio je iz dubrovačke zračne luke 295 puta, a od početka ove godine čak 36 puta. Helikopteri povećavaju učinkovitost hitne medicinske operative jer omogućavaju izravan i brz pristup većim specijalističkim i sub-specijalističkim bolničkim centrima, a taj projekt od iznimnog je značaja, ne samo za najjužniju hrvatsku županiju, već za cijeli Jadran.

– Helikopter smo dobili na korištenje od MUP-a, Vlada RH je donijela odluku o uspostavi ove službe, a Ministarstvo zdravstva zajedno s našom hitnom medicinskom službom daje medicinsko osoblje. To funkcionira jako dobro i postižemo takozvani zlatni sat za svakog pacijenta – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuvši kako je županija produljila ugovor za ovaj projekt i u ovoj godini.

Prema riječima ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luke Lulića, hitna medicinska helikopterska služba pokazala se izvrsnom i to bi na području cijele Hrvatske trebao postati standard.

– U našoj županiji s obzirom na teren je neophodna hitna helikopterska služba da bismo mogli zadovoljiti današnje zdravstvene standarde – zaključio je Lulić.

Jedan od najčešće korištenih helikoptera za hitne medicinske službe u svijetu je Eurocopter EC 135 koji koristi i helikopterska hitna služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Poput kopnene hitne medicinske pomoći, helikopteri su opremljeni medicinskom opremom i od vitalnog su značaja za praćenje i liječenje pacijenata.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.