2 min. čitanja

Od odbačenih ribarskih mreža do kupaćih kostima

Od odbačenih ribarskih mreža do kupaćih kostima
Foto: Pixabay/Ilustracija

U susjednoj Sloveniji, djeluje tvrtka koja, zasad, jedina na svijetu, upravo od starih ribarskih mreža proizvodi sirovinu koja se koristi za proizvodnju kupaćih kostima, ali i u ostale svrhe. Pomažu im i ronioci volonteri, ujedinjeni u projekt Healty Seas.

Među otpadom, koji more skuplja, i odbačeni ribarski alati, koji love i dalje, uništavajući morski svijet. U koštac s problemom, prije 10-ak godina, ulovili su se Ghost Diversi.

Dvjestotinjak ronilaca volontera, sa svih strana svijeta, zaduženi za njihovo uklanjanje i zbrinjavanje. Među njima i nekoliko Hrvata.

- Odvajamo naše vrijeme, sredstva i opremu da bi se nešto napravilo. Ono što je nama drago je da vidimo promjene. Kada očistiš nešto i drugi put zaroniš pa vidiš da toga više nema ili ga je manje, to je i osobno zadovoljstvo. I male stvari su nama dovoljne - rekao je Maurizio Grbac, Ghost diving Adriatic.

S ciljem zaštite morskog okoliša i rješavanja problema odbačenih mreža, zajedno s privatnim tvrtkama pokrenuli su organizaciju Healty Sea. Organizaciju kroz koju ribarske alate ponovno čine vrijednim resursom. Jedan je od osnivača tvrtka Aquafil.

Tako u pogone te tvrtke u Sloveniji stižu mreže iz svjetskih mora i oceana, a nakon obrade iz nje izlaze u obliku regeneriranih najlonskih vlakana.

- Trenutno smo jedini proizvođač na svijetu koji recikliranjem rabljenih ribarskih mreža, ali i tekstilnih podnih obloga i plastičnog, industrijskog otpada, proizvodi regenerirani najlon. A te niti odnosno najlon potpuno je istih kvaliteta i elastičnosti kao i onaj koji se dobiva koji dobivamo na taj način istih je kvaliteta i elastičnosti kao i onaj koji se dobije primjerice iz sirove nafte - rekla je Tina Mavrič, glasnogovornica tvrtke AquafilSlo.

U procesu reciklaže, mreže se najprije peru, pripremaju i pretvaraju u granulat od kojega se onda rade niti.

- Niti dobivene postupkom recikliranja imaju zaista široku primjenu - koriste se i u modnoj industriji za proizvodnju primjerice kupaćih kostima, sportske opreme, ali i u automobilskoj za izradu podnih obloga i tekstila. Naš cilj je da u idućim godinama samo nastavimo povećavati udio vlakana dobivenih na ovaj način - istaknula je Tina Mavrič za emisiju More.

Jer, promjena koja čuva okoliš i više je nego potrebna. U posljednjih 10-ak godina, samo u suradnji s roniocima volonterima i organizacijom Healthy Sea prikupljeno je gotovo 600 tona mreža i drugog otpada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.