2 min. čitanja

OBORILI GUINNESSOV REKOD Najveća zastava na morskom dnu povodom Dana državnosti

GRADAC – Na vrlo originalan način Dan državnosti su odlučili proslaviti u Gradcu kod Makarske. Članovi Ekološko-roniteljskog kluba TIMUN su odlučili postaviti do sad najveću zastavu ispod površine mora i tako oboriti Guinnessov rekord. Uspjeli su u tome!

U ranim poslijepodnevnim satima 20 članova Ekološko-roniteljskog kluba Timun uz još 15-ak ljudi iz logistike na plaži u Gradcu krenulo je u ovaj pothvat, te su u konačnici na morsko dno postavili zastavu veličine 22 x 10 metara. Tim su i službeno uspjeli oboriti Guinnessov rekord. Dosadašnji rekord držali su Novozelanđani koji su na morsko dno postavili zastavu površine 160 četvornih metara, a površina hrvatske zastave ispod mora iznosila je 220 kvadrata.

Photo: Facebook / Ekološki-roniteljski klub TIMUN Gradac
Foto: Facebook / Ekološki-roniteljski klub TIMUN Gradac
Foto: Facebook / Ekološki-roniteljski klub TIMUN Gradac
Photo: Facebook / Ekološki-roniteljski klub TIMUN Gradac

– Ideja se rodila još prošle zime. Članovi našeg klub i bratimskog kluba iz Mostara često se druže i odlučili smo napraviti nešto originalno. Proučavali smo na internetu što bi točno mogli napraviti da oborimo kakav rekord i onda smo pronašli ovo. Uspješno smo na morsko dno danas postavili hrvatsku zastavu čija je površina 220 kvadratnih metara, sve smo fotografirali i napravili službeni zapisnik – kazao je za Dalmaciju danas predsjednik društva, Jakov Korljan.

– Neobaveznim pretraživanjem interneta uočio sam zastavu Saudijske Arabije prije dvije godine razvučenu uz njihovu obalu, i onda mi je došla želja da mi to napravimo u našem plavom Jadranu, veće i bolje – izjavio je organizator Davorin Kozomara.

Bura je otežavala porinuće, no 16 ronilaca uspjelo je zastavu spustiti na dno.

Kako bi rekord bio priznat, cijeli događaj treba se snimati u kontinuitetu. Stroga Guinnessova pravila traže i tri svjedoka koji će nadzirati cijeli postupak. Materijal se sad šalje na procjenu, a načelnik općine Gradac Matko Burić vjeruje da će grad uskoro biti vlasnik jednog Guinnessovog rekorda, piše HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.