2 min. čitanja

Objavljena ekonomska analiza isplativosti ogromnih europskih ulaganja u LNG terminale

Objavljena ekonomska analiza isplativosti ogromnih europskih ulaganja u LNG terminale
Foto: Youtube / Screenshot

IEEFA (Institut za energetsku ekonomiju i financijsku analizu) objavio je ekonomsku analizu isplativosti ogromnih europskih ulaganja u LNG terminale.

Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Italiju, Grčku, Nizozemsku i Francusku, najavilo je nove LNG projekte ili proširenje na postojeće kao odgovor na prestanak opskrbe ruskim plinom. Kapaciteti za prihvat LNG-a bi se kroz nekoliko godina mogli udvostručiti, prenosi Energetika.

Borba za pokrivanje budućih energetskih potreba, međutim, dovodi europske zemlje u opasnost od rasipanja „kolosalnih suma novca“, upozorio je Institut za energetsku ekonomiju i financijsku analizu.

IEEFA, američki think tank, rekao je u upravo objavljenoj studiji da bi europski apetit za novim LNG projektima mogao znatno premašiti potražnju u nadolazećim godinama.

Kapacitet LNG terminala na kontinentu trebao bi premašiti 400 milijardi kubičnih metara (bcm) do 2030., rekla je IEEFA, navodeći trenutne planove izgradnje infrastrukture. To je porast u odnosu na 270 bcm na kraju prošle godine. Osim zemalja Europske unije IEEFA je u svoju analizu uključila Veliku Britaniju, Norvešku i Tursku.

Veliki rast potražnje za ukapljenim plinom

Nasuprot tome, predviđa se da će se potražnja za LNG-om u Europi kretati između 150 bcm, prema IEEFA-i, i 190 bcm, prema S&P Global Commodity Insights.

IEEFA je rekla da bi neusklađenost između buduće europske potražnje za LNG-om i uvoznih postrojenja mogla rezultirati s 200 do 250 bcm neiskorištenog kapaciteta do 2030. godine — što je ekvivalent otprilike polovici ukupne potražnje za plinom u EU-u 2021., koja je iznosila 413 bcm. Najveći rizik od tzv. nasukane imovine zabilježen je u Španjolskoj (50 bcm), Turskoj (44 bcm) i Velikoj Britaniji (40 bcm), dok je IEEFA rekla da očekuje stopu iskorištenosti europskih LNG terminala od 36% do kraja desetljeća.

Takav postotak iskorištenosti LNG terminala nalik je onome od prije rusko-ukrajinskog rata, kada je EU većinu potreba zadovoljavala plinom iz plinovoda, dominantno ruskim plinom.

"Ovo je najskuplja i nepotrebna polica osiguranja na svijetu. Europa mora pažljivo uravnotežiti svoje plinske i LNG sustave i izbjeći preokrenuti ljestvicu s pouzdanosti na redundantnost. Jačanje europske LNG infrastrukture neće nužno povećati pouzdanost - postoji opipljiv rizik da bi imovina mogla ostati nasukana ", rekla je Ana Maria Jaller-Makarewicz, energetska analitičarka za IEEFA Europe i autorica analize, donosi portal Energetika.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.