2 min. čitanja

NP Krka dobio novi edukacijski centar vrijedan više od 60 milijuna kuna

NP Krka dobio novi edukacijski centar vrijedan više od 60 milijuna kuna
Photo: NP Krka

ŠIBENIK – Eko kampus „Krka“ u Puljanima, vrijedan 83.287.287 kuna, novo je interpretacijsko-edukacijsko i volontersko središte namijenjeno učenicima, studentima, volonterima, znanstvenicima i istraživačima, a posebno istinskim zaljubljenicima u prirodu koji žele detaljno upoznati prirodne vrijednosti i bogatu kulturnopovijesnu baštinu Parka.

Uređenje Eko kampusa „Krka“ u Puljanima dio je šireg projekta pod nazivom Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za što su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 66.200.193 kn, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 kn.

Iz EU fondova ukupno je dosad na području cijele Hrvatske ugovoreno gotovo milijardu kuna vrijednih projekata iz područja prirodne baštine, od čega je 600 milijuna kuna izdvojeno za izgradnju sedamnaest prezentacijskih centara diljem Hrvatske. Na području Šibensko-kninske županije šest je projekata vrijednih 176 milijuna koji se realiziraju sredstvima iz fondova Europske unije.

– Šibensko-kninska županija jedan je od ekološki najbolje očuvanih i prirodnim ljepotama najbogatijih dijelova Hrvatske, a rijeka Krka, koja protječe njezinim središnjim dijelom, davateljica je života svemu što nas okružuje. Zahvaljujući njoj, raznoliki krajolici naše županije na jedinstven su način povezani u osebujan spomenik prirode, na prostoru od izuzetna značenja za hrvatsku nacionalnu povijest – kazao je Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.

Uz dvije vrijedne zbirke koje arheologiju i prirodoslovlje predstavljaju na suvremen i privlačan način, u Eko kampusu „Krka“ nalazi se i Laboratorij prirode, koji će zbog svoje edukativne dimenzije i interaktivnog sadržaja biti nezaobilazno odredište učeničkih ekskurzija. Volonteri i istraživači na raspolaganju imaju Volonterski centar, s pripadajućim laboratorijima opremljenim najmodernijim uređajima, konferencijsku dvoranu, koja može primiti sto osoba, te blagovaonicu i internetski centar.

Uređenje i opremanje Eko kampusa „Krka“, pokrenuto 2005., u međuvremenu je postalo dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. Projekt Nepoznata Krka obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija unutar Nacionalnog parka „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza, elektrifikaciju brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.