2 min. čitanja

FOTO Novi vrijedni arheološki nalazi potvrdili povijesnu važnost hvarske luke!

FOTO Novi vrijedni arheološki nalazi potvrdili povijesnu važnost hvarske luke!
Foto: Kantharos

HVAR - Dvije nove arheološke sonde, otvorene ispred zapadne obale luke Hvar za potrebe istraživanja u sklopu „Projekta zaštite i valorizacije pomorske baštine Splitsko-dalmatinske županije“, potvrdile su dosadašnje spoznaje o korištenju prostora današnje hvarske luke kao sigurnog sidrišta od prapovijesnih vremena do današnjih dana.

Upravo završena treća faza istraživanja koje vodi tvrtka za arheološka istraživanja „Kantharos“ iz Hvara, u suradnji s Gradom Hvarom i Splitsko-dalmatinskom županijom, nastavak je prošlogodišnjih aktivnosti tijekom kojih su istražene prve dvije arheološke sonde ispred Arsenala i u Mandraću. Ovogodišnja istraživanja obavljena su uz asistenciju lokalnog ronilačkog centra „Aqualis“ iz Hvara.

U dvije arheološke sonde pronađena je velika količina keramičkog pokretnog arheološkog materijala u kojoj se ističu nalazi gotovo cjelovite afričke lucerne s kraja 4. ili 5. stoljeća i cjeloviti vrč. Pronađeni arheološki nalazi ukazuju na intenzivno korištenje luke pogotovo u razdoblju od 4. do 6. stoljeća te potvrđuju kontinuitet korištenja ovog prostora od antike do modernog doba.

Zapadni dio hvarske luke poznato je staro antičko i srednjovjekovno sidrište za brodove koji su prolazili ili dolazili u Hvar. Vrlo je sigurno od ljetnih zapadnih vjetrova i oluja te je očekivano u ovom dijelu luke pronaći antičke i srednjovjekovne nalaze.

Kako je ranije naglašavano, cilj ovog projekta je kroz višegodišnje istraživanje na više lokacija u gradskoj luci dobiti jasniju sliku o njenom korištenju kroz određena povijesna razdoblja što će onda dopuniti povijesnu sliku hvarskog naselja koje je uz luku i zbog luke nastalo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.