1 min. čitanja

Novi trend u unutrašnjosti Istre su stranci koji tamo sve više kupuju nekretnine

Novi trend u unutrašnjosti Istre su stranci koji tamo sve više kupuju nekretnine
Foto: Boris Kačan

Zanimljiva činjenica, koja se potvrđuje iz godine u godinu je da strance više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Tako, sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.

Istra je već godinama među najpoželjnijim hrvatskim odredištima za kupnju nekretnine. Iako cijene nisu niske, posebno za prosječan hrvatski džep, kupaca ima.

- Interes je uvijek lokacija, lokacija, lokacija... Zatim je tu cijena i popratni sadržaj. Stranci jako vole prirodu, to nije centar grada. Po mome iskustvu, stranci ne traže nekretnine u centru grada, nego na periferiji, recimo Medulin je interesantan, Fažana pa čak i Vodnjan - rekao je za Regionalni dnevnik Laci Debeljak, agent za nekretnine.

Blizina mora već dugo nije presudan faktor

Zato je unutrašnjost poluotoka postala iznimno tražena, posebno među strancima.

Sveti Petar u Šumi primjer je općine u središnjoj Istri koja privlači sve one koji žele spoj autentičnosti i udobnosti modernog života.

- Tu je više faktora, jedan je druželjubivost ljudi, neki od njih su kupili kuću jer su planirali par mjeseci boraviti tu pa su se na kraju preselili. Evo, imamo nekoliko učenika u našoj osnovnoj školi - rekao je Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi.

Mnogi koji su vidjeli priliku za investiciju i sami se odlučuju na život u Istri.

- Mi smo htjeli doći u unutrašnjost Istre da vidim autentičnu Istru. Kupili smo kuću s kojom smo kupili tvrtku koja je registrirana za turizam - kaže Vinko Breznik iz Slovenije.

No nisu samo investitori odabrali Istru.

U središnjoj Istri, u selu sa samo trideset stanovnika, živi Amerikanac Nial Brannigan. Supruga mu je Hrvatica iz Bjelovara, a Istra im je bila dugogodišnja želja.

- Mirno je, gotovo nema stresa, okoliš je predivan, vrijeme je savršeno, prošle godine isto je bilo divno vrijeme, to je taj potpuni doživljaj - kaže Nial Brannigan iz SAD-a.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.