1 min. čitanja

Novi raritetni nalazi na brodolomu u akvatoriju Paklinskih otoka

Novi raritetni nalazi na brodolomu u akvatoriju Paklinskih otoka
Foto: Grad Hvar

HVAR – Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvom unutarnjih poslova i tvrtkom Kantharos iz Hvara završio je danas ovogodišnju kampanju istraživanja novovjekovnog brodoloma u akvatoriju Paklinskih otoka.

Brodolom koji se datira u razdoblje 17./18. stoljeća još je 1986. uvršten u registar kulturnih dobara, ali je tek 2018. započeto zaštitno istraživanje. Do sada je na brodolomu, koji se nalazi na dubini od 40 metara, dokumentirano šest željeznih topova, tri sidra većih dimenzija i cijeli niz keramičkih nalaza kojima se može pripisati talijanska provenijencija.

Foto: Grad Hvar

Od nekoliko prikupljenih raritetnih nalaza arheolozi izdvajaju brončanu svetačku medaljicu iz Rima, uz koju su pronađene i natkoljenična i potkoljenična kost te jedan vratni kralješak, što sugerira da je potonuće broda bilo brzo i nasilno. Brončano brodsko zvono je još jedan nalaz koji ovaj brodolom izdvaja i čini intrigantnim, s obzirom da su do sad u arheološkim istraživanjima na Jadranu pronađena tek tri brončana zvona koja se mogu datirati u doba jedrenjaka.

Ovogodišnja kampanja bila je fokusirana na istraživanje i dokumentiranje krmenog dijela brodoloma gdje je pronađena većina spomenutih pokretnih nalaza. Očekuje se da će nastavak istraživanja donijeti još važnih otkrića koja će rasvijetliti tajne stoljećima skrivene u hvarskom podmorju.

Foto: Grad Hvar

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.