2 min. čitanja

NOVI GUBICI Jadroplov 2019. zaključio s 293 milijuna kuna gubitka!

NOVI GUBICI Jadroplov 2019. zaključio s 293 milijuna kuna gubitka!
Foto: Jadroplov

SPLIT – Splitski Jadroplov zaključio je 2019. godinu s gubitkom od 293 milijuna kuna, što je rekord čak i za dokazano neuspješnu Upravu koja je pod desetogodišnjim vodstvom Branimira Kovačića akumulirala više od pola milijarde kuna gubitka. Jadroplov zapošljava 30-ak radnika u administraciji i 130 pomoraca na ugovor, što znači da su stalno zaposleni u prošloj godini generirali gubitak od gotovo 10 milijuna kuna po zaposleniku, piše Dalmatinski portal.

Sjajne poslovne rezultate Kovačić će izložiti na skupštini društva idućeg ponedjeljka. Ponovno je predloženo smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, s 81 milijun kuna na 16 milijuna kuna tako da će se nominalna vrijednost dionice smanjiti s 50 na svega 10 kuna.

Na skupštini će se konačno predstaviti i novi članovi Nadzornog odbora, dugogodišnji predsjednik Državne komisije za kontrolu javne nabave Goran Matešić i Tibor Konjevod iz CERP-a. Nadzorni odbor je nakon odlaska Zorana Miletića i Paška Karla nepotpun više od godinu dana, a predsjedanje je preuzela šefica računovodstva Jadroplova Vesna Gudelj, što većinskom vlasniku državi, koji u Jadroplovu drži 70,44 posto udjela, nije bilo sporno.

Jadroplov u posljednjoj dekadi kontinuirano štanca goleme gubitke. Uprava i Nadzorni odbor za vrijeme SDP-ove Vlade za dvije godine nisu dobili razrješnicu, no ništa se posebno nije dogodilo.

Unatoč svemu, Kovačić i dalje suvereno drži direktorsku fotelju i čini se kao da nezainteresirana država apsolutno nije zabrinuta što je u deset godina ‘isparilo’ gotovo 700 milijuna kuna temeljenog kapitala.

U nešto širem vremenskom razdoblju od 2007. do 2019. u Jadroplovu je izgubljeno milijardu i pol kuna, a država je kao većinski vlasnik izgubila 223 milijuna dolara. Temeljni kapital je s milijardu i po kuna pao na minus 53 milijuna kuna.

Većina gubitka u 2019. odnosi se na smanjenje nadoknadive vrijednosti flote Jadroplova u iznosu od 219 milijun kuna, gubitak iz operativnog poslovanja je nešto veći od 70 milijuna kuna. Gubici su ostvareni u povoljnim tržišnim uvjetima s vrijednostima prosječnog dnevnog najma značajno većim od onih iz krizne 2016. godine.

S rekordnim gubitkom u 2019. potpuno su anulirani izvanredni prihodi iz tekuće godine od 183 milijuna kuna ostvareni zatvaranjem dugovanja prema Norddeutsche Landesbank i Addiko banci po diskontu od 50 posto. Kako društvo i dalje operativno posluje s gubitkom, već do kraja trećeg kvartala 2020. dobit je smanjena za 57 milijuna kuna operativnog gubitka i iznosi 126 milijuna kuna.

Jadroplov je preživio isključivo zahvaljujući izdašnom iznosu državnih potpora, najvećem odobrenom jednom brodaru. U posljednje četiri godine, država je Jadroplovu odobrila 20 milijuna dolara državnih jamstava na temelju kojih se društvo zadužilo kod HBOR-a i HPB-a za 23 milijuna dolara.

Društvu je dodijeljena i bespovratna pomoć od oko 2,5 milijuna dolara. Potpore je odobrila i Europska komisija temeljem plana restrukturiranja Jadroplova za razdoblje 2015. – 2019., koji uopće nije ostvaren, piše Dalmatinski portal.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov od Vlade dobio još 48 milijuna kuna državnih jamstava – Zadnji put bili u plusu 2007. godine
ODZVONILO MULJANJU JADROPLOVA Visoki sud donio presudu – Morat će isplatiti pomorce
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.