3 min. čitanja

ODZVONILO MULJANJU JADROPLOVA Visoki sud donio presudu – Morat će isplatiti pomorce

ODZVONILO MULJANJU JADROPLOVA Visoki sud donio presudu – Morat će isplatiti pomorce
Foto: Jadroplov

SPLIT – Visoki trgovački sud osporio je dugogodišnju praksu “Jadroplova” da se prigodom sklapanja ugovora s pomorcima pojavljuje kao agent svojih off-shore kompanija, na koje je prebacio svih šest brodova iz flote.

Spor je uz pomoć Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) pokrenulo devet članova, i to za potraživanja koja datiraju iz razdoblja od 2014. do 2016. godine i tiču se neisplate u prvom redu bonusa za lojalnost tvrtki. Ona su zajedno “teška” oko 40 tisuća dolara, a u konkretnom slučaju pomorca koji je prvi izvojevao drugostupanjsku pobjedu (puni podaci poznati redakciji) radilo se o svega 665,17 američkih dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Posredovanje

– Iz podataka u spisu ne može se utvrditi da je tuženik (“Jadroplov”, op. Z.Š.) imao dopusnicu za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca da bi kao posrednik bio ovlašten potpisati ugovor o radu s pomorcem u ime i za račun poslodavca kako je to propisano odredbom Pravilnika o zapošljavanju pomoraca – pojasnila je u presudi sutkinja VTS-a Lenka Ćorić, zaključujući da je Trgovački sud u Splitu pogrešno primijenio materijalno pravo i bitno povrijedio odredbe parničnog postupka.

Podsjetimo, splitski sud i njegova sutkinja Ana Misir Šarić nisu vidjeli ništa sporno u praksi da se “Jadroplov” pojavljivao u ulozi agenta za off-shore tvrtke koje je osnovao, na njih prenio svih šest broda i de facto ih kontrolirao. Za njih je bilo dovoljno to što je u spornim ugovorima uz “Jadroplov” stajalo da je posrednik pri zapošljavanju, ali nisu dublje ulazili u međusobne odnose jedine domaće brodarske kompanije u državnom vlasništvu i tvrtki koje se uobičajeno nalaze na egzotičnim destinacijama i od svega zapravo imaju tek – poštanski pretinac. Jer da jesu, logika kojom bi se vodili i izvedeni zaključak bili bi posve drukčiji.

Presudu iz Zagreba s neskrivenim oduševljenjem su dočekali u SPH-u. Oni su u proljeće ove godine, nakon što je Trgovački sud osporio potraživanje njihova člana, javno pozvali hrvatske pomorce da ne potpisuju ugovore s “Jadroplovom” jer postoji opasnost da će biti prevareni i neće bez suda dobiti svoj zarađeni novac.

– Najvažnije je od svega da je sud doveo u pitanje način na koji je “Jadroplov” radio godinama. Deklarirati se tek kao agent tvrtki koje 100 posto kontroliraš i da nisi vlasnik svojih brodova, bila je nevjerojatna teza. Sada je kompanija dovedena u prilično nezahvalnu poziciju jer su uhvaćeni u poslu za koji uopće nisu bili ovlašteni, a na sudu su se branili da su upravo to radili – kaže Neven Melvan, glavni tajnik SPH-a.

Isplata dugova

On je uvjeren da će u menadžmentu “Jadroplova” biti dovoljno mudrosti da nakon posljednje presude prvo prestanu s ovakvim načinom rada, a onda bez suda nađu rješenje za oštećene pomorce. Nadu mu budi i sastanak koji su imali s Upravom prošlog tjedna.

– Mi smo sjeli da bismo raspravili kako potpisivati buduće ugovore, a potrefilo se da je u isto vrijeme stigla i presuda VTS-a – navodi Melvan, dodajući da će istog trenutka kada se postigne dogovor povući preporuku pomorcima da se ne krcaju na brodove “Solin”, “Sveti Dujam”, “Peristil”, “Trogir”, “Split” i “Bene”.

Osim spomenutih devet slučajeva iz razdoblja 2014. – 2016. godina, postoji i čitav niz kasnijih nastalih iz istog razloga – oglušivanja Uprave “Jadroplova” na isplatu dugova članovima posada. U SPH-u su nam rekli da se radi o iznosu većem od 600 tisuća američkih dolara, od čega pola otpada na bonuse.

– Vlada je nedavno dala “Jadroplovu” još 48 milijuna kuna državnih jamstava za kredit kod Hrvatske poštanske banke. Vjerujem da će tim kreditom ova dugovanja prema pomorcima biti anulirana – drži Melvan.

Kovačić: “Radimo na sporazumu”

Kao što nije želio komentirati prvostupanjsku presudu koja im ja dala za pravo, tako prvi čovjek “Jadroplova” Branimir Kovačić nije želio dati svoj sud ni o odluci VTS-a. Potvrdio je za Slobodnu, međutim, da su razgovarali sa sindikatom i dogovorili izradu sporazuma kojim bi okončali dio nastalih sporova, uključujući i one oko bonusa.

– Sporazumi bi trebali biti pojedinačni sukladno pokrenutim sporovima i podnesenim zahtjevima. Znači rješavali bismo slučaj po slučaj. Sve ih nećemo moći zatvoriti jer nisu svi po istoj osnovi. Upotrijebit ćemo u tu svrhu dio sredstava iz kredita koji ćemo dobiti na osnovi nedavnog jamstva Vlade. U odluci i piše da će dio novca ići pomorcima – poručio je Kovačić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov od Vlade dobio još 48 milijuna kuna državnih jamstava – Zadnji put bili u plusu 2007. godine
OPET PROBLEMI S JADROPLOVOM Fizički obračuni pomoraca nakon 7 mjeseci na moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.