3 min. čitanja

NOVI DETALJI: nestala ruska jahta na listu sankcioniranih upisana tek prošli tjedan

NOVI DETALJI: nestala ruska jahta na listu sankcioniranih upisana tek prošli tjedan
Foto: Oštro

MURTER - Upis privremene mjere ograničavanja raspolaganja imovinom proveden je u četvrtak, 19. siječnja, a jahtom su navodno upravljala četiri pomorca sa splitskog područja i stjuardesa s područja BiH.

Ono što hrvatske pomorske vlasti, a i ostale institucije, nisu bile u stanju učiniti gotovo godinu, sada su riješile začas i konačno upisale zabilježbu o sankcijama u upisni list sankcionirane jahte 'Irina VU'.

Upis privremene mjere ograničavanja raspolaganja imovinom proveden je u četvrtak, 19. siječnja. Samo dan uoči obraćanja Olega Butkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, koji je u petak obznanio da je bilo problema sa sankcioniranom imovinom osoba koje se povezuju s Vladimirom Putinom, za koje je sam preuzeo punu odgovornost pa je širokogrudno odmah i prenio na trojicu iz sustava, smijenivši šefa sigurnosti plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa murterske ispostave.

Ali, okolnosti nestanka jahte još nisu razjašnjene. Zato su iz Jutarnjeg na adrese Ministarstva mora, MUP-a, vanjskih poslova i Državnog odvjetništva poslali brojna pitanja, prenosi Telegram.

Naravno, posebno važno pitanje tiče se sudbine pomoraca, osobito zapovjednika broda, koji su jahtom otišli iz Hrvatske u Tursku još početkom listopada, ako ne i prije - iako je ona bila pod sankcijama i trebala je biti zapečaćena u betinskom škveru.

Četvero Hrvata i stjuardesa iz BiH?


Koliko se može čuti iz pomorskih krugova, riječ je o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH. Naravno, to će utvrđivati netko drugi.

Iako sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sustav pa je jahta otplovila u suton čistih papira i mahnula Hrvatskoj, bit će zanimljivo ustanoviti na koji način je akcija organizirana i izvedena.

Jesu li, naime, ljudi s broda znali da se blokada ne vidi u sustavu, kako su to doznali i jesu li im lokalne pomorske vlasti zaista brod zapečatile, uručile službenu obavijest, kao što tvrde više razine vlasti, ili su im tek usmeno dojavili, pa sljedeća tri mjeseca gledali u drugu stranu?

PROČITAJTE JOŠ:

Priča oko nestale ruske jahte sve je čudnija
MURTER/ZAGREB - Jučerašnjim istupom ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pitanje oko isplovljavanja ruske jahte pod sankcijama Irine VU samo je dodatno produbljeno, a ne riješeno. Ono što smo do danas znali jest da je luksuzna jahta Irina VU, u vlasništvu supruge ruskog oligarha…
Gašpar za Slobodnu Europu: “Ne može se dogoditi da odbjegla jahta prođe pola Jadrana, a da se jedan takav brod ne vidi”
Hrvatske vlasti provode istragu o okolnostima nestanka 35-metarske jahte “Irina VU” iz marine u Betini na Murteru, pred tri mjeseca. Luksuzna 35-metarska jahta “Irina VU”, model Sunseeker Predator 115, isplovila je, prema navodima internetskim servisima koji satelitski prate kretanje brodo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.