1 min. čitanja

Novi brod za terenska istraživanja Jadranskog mora i njegovog ekosustava

Novi brod za terenska istraživanja Jadranskog mora i njegovog ekosustava
Foto: Institut Ruđer Bošković

Novi istraživački brod koristit će se za terenska istraživanja na Jadranskom moru s ciljem očuvanja i zaštite njegovog ekosustava.

Krajem prošle godine Istraživačka postaja na Marinskoj koja djeluje u sklopu Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) postala je bogatija za novi istraživački brod.

Nabava broda  sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska kroz projekt InnovaMare pod vodstvom dr. sc. Marine Mlakar.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike.

Brod 'Šibenik 800 P' proizveden je u brodogradilištu Dunkić u Šibeniku. Duljine je preko 9,3 metara, dok je dužina vodene linije 8 metara. U njega je ugrađen unutarnji Diesel motor snage 242 kW što mu omogućuje maksimalnu brzinu od 32 čvora, dok mu je putna brzina 20 čvorova. Posjeduje tankove za 400 litara goriva i 200 litara pitke vode. Registriran je za 12 osoba, te može ukrcati 2 tone tereta.

- Ovaj istraživački brod tek čekaju brojna terenska istraživanja i morski izazovi, pa mu od srca želimo mirno more - poručuju s Instituta.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.