2 min. čitanja

Nove snimke hrvatskog pomorca iz San Francisca: “Vidljivost od dima je smanjena na 3 milje!”

Nove snimke hrvatskog pomorca iz San Francisca: “Vidljivost od dima je smanjena na 3 milje!”
Foto: Zaviša Baić

Ogromni požari na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država malo po malo se stavljaju pod nadzor, kako se stišavaju kritični vremenski uvjeti. Prema najnovijim izvještajima Nacionalne vatrogasne zajednice, i danas je približno 14 000 vatrogasaca i dalje na liniji od 29 velikih požara koji gore u cijeloj Kaliforniji.

Kako smo već pisali, ogroman dimni oblak u potpunosti je prekrio prostor stotinama kilometara udaljen od vatrogasne linije, a prema dojavi jednog hrvatskog pomorca koji je udaljen gotovo tisuću kilometara od obale, čestice i miris dima osjete se i daleko na Pacifiku.

Foto: Zaviša Baić

A šibenski pomorac Zaviša Baić koji nam se javio i prije dva dana iz San Francisca, šalje nove fotografije koje svjedoče tami usred dana, a to već traje, kako nam potvrđuje, danima.

– Cijelim putem prema Los Angelesu je smanjena vidljivost na cca 3 milje od dima. A plovimo cca 40-ak milja od obale. Znači prostor koji je zahvaćen dimom i pepelom je ogroman. Ovo su fotografije snimljene oko 15.00 sati poslijepodne – ispričao nam je Baić u četvrtak kasno navečer po srednjoeuropskom vremenu.

Foto: Zaviša Baić

Nekoliko sati poslije, situacija na moru se, posljedično boljem stanju na požarištima, ipak stabilizirala.

– Kako smo predvečer skrenuli prema Los Angelesu s otvorenog mora, vidljivost se povećala i nema osjećaja dima kao što je bilo. Zasad je ok – priča nam situaciju pred objavu ovog članka.

Foto: Zaviša Baić

Od početka godine šumski požari u Kaliforniji progutali su preko 31 tisuću km² površine, što je više od polovine ukupne površine teritorija Republike Hrvatske!

Prema posljednjim podacima američke vatrogasne zajednice, zabilježeno je 12 smrtnih slučajeva i uništeno preko 3.900 građevina. Ovogodišnja sezona požara bila je rekordna, ne samo u ukupnoj količini spaljenih hektara, već se 2020. godine dogodilo 6 od 20 najvećih najvećih šumskih požara u povijesti Kalifornije.

A kako je to izgledalo na moru, pogledajte u priloženim fotografijama.

Jurica Gašpar

Foto: Zaviša Baić

PROČITAJTE JOŠ:

PODNE U SAN FRANCISCU Hrvatski pomorac opisuje: “Totalni mrak, ni zraka sunca ne prolazi!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.