2 min. čitanja

NOVE SATELITSKE SNIMKE – Nažalost, nije uočena splav

NOVE SATELITSKE SNIMKE – Nažalost, nije uočena splav
Foto: NASA

Nove satelitske snimke koje su analizirane, iako je bilo vedro vrijeme, nažalost, nisu dale rezultate, doznaje Jutarnji list.

Ni na jednoj snimci nije uočeno ništa što bi moglo nalikovati splavi.

EMSA je naručila ovaj put šest satelita, što je dosad najveći broj, da i u narednih nekoliko dana snima područje na kojem bi se eventualno mogla nalaziti splav s nestalim hrvatskim pomorcem. Hrvatska Vlada, kaže nam predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, od francuskih vlasti ima informaciju da se potraga brodovima aktivno nastavlja do daljnjega.

– Radimo što možemo, ali nažalost nemamo nikakvih pozitivnih vijesti. Francuska strana angažirana je maksimalno i napravili su puno više nego što bi napravili prema svim njihovim tablicama o preživljavanju na moru. Davno je probijen taj rok, ali oni nastavljaju aktivnu potragu i svi brodovi koji prolaze tim područjem imaju se obvezu preusmjeriti dok traje aktivna potraga, no nažalost riječ je o području koje je prometna crna rupa na Atlantiku gdje promet nije toliko intenzivan – pojašnjava Frka Petešić.

Iako je francuska sklužba CROSS AG, agencija za traganje i spašavanje na moru koja pokriva to područje, danas razmatrala zaustavljanje akcije, odlučili su da će potragu ipak nastaviti, barem do ponedjeljka.

Kako je za Jutarnji list potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za prefekturu Martinique, brodovi će i dalje ploviti oko područja gdje bi se, prema satelitskim snimkama koje je tamošnjim službama poslala Europska agencija za sigurnost mora (EMSA), mogla nalaziti splav sa Miškićem i šest kolega.

Ta je agencija nove snimke optičkih i terestrijalnih radara sa svojih pet satelita dobila poslijepodne no one su, na žalost, bile beskorisne jer je nad oceanom vladala naoblaka koja je satelite spriječila da snime išta konkretno.

Prema informacijama portala Marine Traffic, koji prikuplja podatke sa satelita i pomorskih radara, svi brodovi uključeni u potragu tijekom dana su često mijenjali smjer, a ALP Striker veći dio dana proveo je ploveći gotovo pa maksimalnom brzinom od oko 16,5 čvorova.

Sahtout je za Jutarnji rekao i kako francuske vlasti razmatraju uključivanje vojske u akciju spašavanja. Nije precizirao znači li to da bi se u potragu uključili samo vojni brodovi ili i zrakoplovi, a odluka bi trebala biti donesena tijekom vikenda.

Postavilo se i pitanje raspolaže li splav, na kojoj bi se Miškić i kolege trebale nalaziti, ikakvim lokacijskim uređajem kakav je uobičajen na brodovima. Od iskusnog kapetana doznajemo kako većina splavi nema takve uređaje jer ih je nemoguće “umotati” u splav dok je ona na brodu. Ističe kako su mornari, ako su još živi, sigurno opremljeni dovoljnom količinom signalnih baklji i raketa.

– No, oni te baklje sigurno neće koristiti osim ako u tome ne vide smisao, Nema nikakvog smisla ispaliti i potrošiti signalnu raketu usred pučine. To ćeš napraviti samo ako postoji mogućnost da će signal netko vidjeti, brod ili zrakoplov – otkriva.

Kaže kako se, unatoč nekim negativnim komentarima u javnosti, akcija potrage za Miškićem može smatrati jednom od opsežnijih, te pohvaljuje francuske službe zbog nje.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Ovako izgleda traganje za malom splavi: “Atlantik je toliko golem, ali dajemo sve od sebe!”

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.