1 min. čitanja

Svjetlosno zagađenje od satelita gore je nego što se mislilo

Svjetlosno zagađenje od satelita gore je nego što se mislilo
Foto: Unsplash

SVIJET - Istraživači upozoravaju da bi sve veće svjetlosno onečišćenje uzrokovano tisućama umjetnih satelita i svemirskim otpadom moglo biti štetno za rad astronauta koji proučavaju svemir, kao i za prirodu.

Broj satelita u niskoj Zemljinoj orbiti više se nego udvostručio od 2019. godine, a uskoro je planirano lansiranje čitave armade novih internetskih konstelacija. Svaki novi satelit povećava rizik od sudara čime nastaje još više krhotina.

To može dovesti do lančane reakcije pri čemu kaskadni sudari stvaraju sve manje djeliće krhotina, dodatno povećavajući oblak 'svemirskog smeća' koji reflektira svjetlost natrag prema Zemlji.

U časopisu Nature Astronomy astronomi upozoravaju da ovakvo sve veće svjetlosno onečišćenje prijeti budućnosti njihove profesije. Također su prvi put izmjerili koliko bi svjetlije noćno nebo financijski i znanstveno utjecalo na rad velike zvjezdarnice.

Modeli su pokazali da će za astronomski opservatorij Vera Rubin, golemi teleskop koji se trenutno gradi u Čileu, u idućem desetljeću najtamniji dio noćnog neba postati 7,5 posto svjetliji.

Povećanje svjetlosnog onečišćenja moglo bi biti čak i gore nego što se dosad mislilo, prenosi Wion.

Sve svjetlije noćno nebo neće utjecati samo na rad profesionalnih astronoma i glavnih zvjezdarnica, upozorili su istraživači. Astronomkinja sa Sveučilišta u San Franciscu kaže da ta pojava ugrožava i "naš drevni odnos s noćnim nebom".

Grupa astronoma iz Španjolske, Portugala i Italije pozvala je znanstvenike da "zaustave ovaj napad" na prirodnu noć jer je to globalna prijetnja za prirodu i kulturnu baštinu bez presedana.

Svjesni su ipak da je naivno nadati se kako će se svemirska ekonomija na nebu ograničiti s obzirom na ekonomske interese koji su u igri.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.