3 min. čitanja

NOVE MAĐARSKE PROVOKACIJE Uefa im zabranila zastavu na kojoj su dijelovi Hrvatske!

NOVE MAĐARSKE PROVOKACIJE Uefa im zabranila zastavu na kojoj su dijelovi Hrvatske!
Foto: Twitter

Nakon što je Mađarski nogometni savez lagao javnost, objavivši da im je UEFA dopustila isticanje zastave "Velike Mađarske" na utakmicama, iz te krovne europske nogometne organizacije su demantirali tu vijest. Iz sjedišta UEFA-e u Nyonu odmah su pismeno dgovorili glavnom tajniku mađarskog saveza, te u potpunosti zabranili korištenje ili unošenja sličnih obilježja na stadione.

Mađarski nogometni savez je proteklih dana tražio da se kontroverzna zastava Velike Mađarske ne tretira kao politički simbol, da bi potom slagali kako su dopuštenje dobili od UEFA-e.

- Poštovani gospodine Vagi, javljamo se u vezi s prijašnjim razgovorom o nošenju zastava i obilježja koji se odnose na Veliku Mađarsku ili Povijesnu Mađarsku u službenim UEFA-inim utakmicama. Na naše veliko iznenađenje, mediji su objavili kako smo mi to dopustili, što dakako nije istina. Još jednom napominjemo kako takve zastave nikako nisu dopuštene, nadamo se kako ćete moći sami riješiti tu situaciju i upozoriti navijače da ne nose slična obilježja. Ako se to dogodi, morat ćemo se posegnuti za disciplinskim sankcijama koje će odrediti naša nezavisna tijela - napisao je u pismu glavni tajnik UEFA-e Theodore Theodoridis.

Sporna zastava osim Mađarske obuhvaća i teritorije Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Mađarska je nakon Prvog svjetskog rata ostala bez 70 posto svojeg teritorija, a ti dijelovi su vraćeni drugim zemljama. Od 2002. godine Mađari su stvorili ideju o povratku na stare granice, a sada su je namjeravali isticati na nogometnim utakmicama, te tako provocirati navedene zemlje.

Posljednjih godina desno orijentirane političke opcije u Mađarskoj zazivaju povratak na stare granice, a nimalo ne pomaže ni njihov premijer Viktor Orban, koji je u više navrata isticao pretenzije nad nemađarskim teritorijem, u uredu ima zastavu velike Mađarske, ai na utakmicama nosi šal s takvom zastavom.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Orban pred Ursulom von der Leyen o Hrvatskoj: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku” | | Morski HR
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog mađarskog protivljenja zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Von der Leyen je
NOVA ORBANOVA PROVOKACIJA Rijeku svrstao u Mađarsku: “Nikad nećemo zaboraviti što su nam učinili” | | Morski HR
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u povodu 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku,
Mađarski državni tajnik: “Oteto more je činjenica, nadam se da Hrvatskom neće sada ovladati histerija” | | Morski HR
Mađarski državni tajnik za informiranje Tamas Menczer kazao je u utorak da je premijer Viktor Orban spominjući “oteto more” govorio o “povijesnoj činjenici” te da je Hrvatsko minis
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.