2 min. čitanja

Nova platforma u turizmu za sve ljubitelje tematskih doživljaja i baštinskih priča iz Dalmacije

Nova platforma u turizmu za sve ljubitelje tematskih doživljaja i baštinskih priča iz Dalmacije
Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Splitsko-dalmatinska županija objavila je novu turističku digitalnu platformu za sve ljubitelje tematskih doživljaja i baštinskih priča, www.dalmatiastorytelling.com.

Dalmacija storytelling destinacija je projekt Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije koji za cilj ima podići kvalitetu kulturne turističke ponude korištenjem storytelling metode pri prezentaciji i interpretaciji baštine.

Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije. Kroz projekt kreirani su novi i komercijalno dostupni turistički proizvodi, tematske interpretacijske šetnje i muzejska vođenja s oživljenim baštinskim likovima, a radi se i na kreiranju registra postojećih tematskih doživljaja s područja Županije.

Koncept stranice potiče krajnjeg korisnika na istraživanje dalmatinskih priča kroz komercijalno dostupnu ponudu putem pretraživača Pronađi svoju priču i Pronađi svoj izlet. Također, posjetitelji imaju mogućnost objaviti svoj kratki putopis o jednoj baštinskoj priči koju su otkrili te tako se pridružiti projektnoj inicijativi Postani lovac na priče.

Kroz kategoriju Događaji i Vijesti lokalne turističke zajednice i ostali dionici u turizmu i kulturi mogu podijeliti vijest o održavanju manifestacija i ostalih događaja koji se odnose na očuvanje tradicije, narodnih običaja i baštinskih priča. Na ovaj način stvara se digitalni katalog događanja koji su usko vezani za baštinsko pripovijedanje.

Temeljna inspiracija za dizajn stranice je slogan projekta, ''jedan oblutak, jedna priča'' i važnost odmicanja tipičnih asocijacija na ''more i sunce''. Uz stvaranje prepoznatljivog vizualnog koncepta težilo se i stvaranju stranice koja je funkcionalna i doprinosi pozitivnom korisničkom iskustvu, kako krajnjem korisniku-posjetitelju tako i mnogobrojnim partnerima koji samostalno unose svoj sadržaj u bazu platforme.

Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam, pomorstvo i promet istaknula je da je DalmatiaStorytelling jedinstvena platforma koja objedinjuje tematske doživljaje s područja Splitsko-dalmatinske županije. Njih trenutno 40-tak, dostupno je na hrvatskom i engleskom jeziku.

- Ovom platformom odmičemo se od koncepta ''more i sunce'' te pružamo uvid u ponudu doživljaja koji su komercijalno dostupni ''365'' dana u godini. Cijeli koncept Dalmacija storytelling projekta je održiv, zelen i spada pod kategoriju koju danas nazivamo ''pametni turizam'', a ova platforma doprinosi jačanju takve vrste turizma u našoj Županiji te boljoj vidljivosti na globalnoj turističkoj karti - kazala je Dorčić.

- Dalmatiastorytelling.com je rezultat poduzetničkog promišljanja u okvirima javnog sektora što je i prepoznato od strane različitih dionika koji su dio ove lijepe turističke priče. Želim se zahvaliti svim turističkim vodičima, muzejima, turističkim zajednicama, baštinskim dionicima i poduzetnicima u turizmu, koji su prepoznali projekt te nam se pridružili u DalmacijaStorytelling konceptu definiranja destinacije. Također, ovim putem pozivamo i ostale ponuditelje tematskih doživljaja s područja Županije da objave svoju ponudu u sklopu platforme i/ili kreirati novu ponudu. Vjerujem kako će platforma postati mjesto gdje će turisti i domaće stanovništvo uroniti u dušu Dalmacije istražujući priče i običaje naših predaka kroz različite oblike turističke ponude - izjavila je Renata Tešija, voditeljica projekta.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.