4 min. čitanja

Norveška upozorava ljude da se drže podalje od Hvaldimira, ruskog 'špijunskog' kita

Norveška upozorava ljude da se drže podalje od Hvaldimira, ruskog 'špijunskog' kita
Foto: Wikimedia

Ljudi bi trebali "izbjegavati kontakt" s poznatim beluga kitom kako ga ne bi slučajno ozlijedili ili ubili, priopćila je norveška Uprava za ribarstvo.

Kit, nadimka Hvaldimir, doživio je međunarodnu slavu 2019. godine nakon što je uočen kako nosi posebno izrađen pojas s nosačima za kameru, zbog čega stručnjaci vjeruju da je kita možda obučila ruska vojska, javlja CNN.

Od 2019. godine "putuje norveškom obalom" s nekoliko zaustavljanja na putu, s tim da Hvaldimir "nastoji ostati uz riblja uzgajališta, kraj kojih je uspio uhvatiti ribu, gosteći se pritom viškom hrane.

Poznato je da Hvaldimir prati brodove i igra se s posadama

Beluga kit, koji je zaštićena vrsta u Norveškoj, sada živi u unutarnjem Oslofjordu, priopćila je norveška Uprava za ribarstvo.

Foto: Wikimedia

Stigao u gusto naseljeno područje, pa je rizik zbog ljudskog kontakta velik

To "znači da je stigao u vrlo gusto naseljeno područje, a rizik da bi kit mogao biti ozlijeđen zbog ljudskog kontakta postao je znatno veći", dodaje se.

U priopćenju objavljenom u srijedu, ravnatelj ove institucije Frank Bakke-Jensen rekao je da je "do sada bilo samo manjih incidenata u kojima je kit pretrpio lakše ozljede, prvenstveno od kontakta s brodovima".

Ali pozvao je ljude da drže distancu, "iako je kit pitom i naviknut biti u blizini ljudi".

Rusko tajno ratno oružje protiv Ukrajine - Dupini
Putin ima i borbene zrakoplove, i nosače aviona i hipersonično oružje. No nemojmo zaboraviti na dupine. Vode oko Krima u posljednjim mjesecima postale su mnogo opasnije nego ranije. Protubrodski projektili uništavaju ruske brodove, a mostovi ‘odlaze u zrak’, uz sve druge posljedice ruske katastrofa…

- Posebno potičemo ljude u brodicama da drže dobru udaljenost kako bi izbjegli ozljeđivanje kita ili, u najgorem slučaju, smrt u brodskom prometu - rekao je Bakke-Jensen.

S obzirom na opasnosti, Bakke-Jensen je upitan treba li kita smjestiti u zatočeništvo.

- Uvijek smo isticali da je kit slobodno živuća životinja i ne vidimo razloga da ga uhvatimo i stavimo iza barijera. Međutim, sada kada je kit u ranjivijem području i pristup hrani može biti ograničen, razmotrit ćemo različite mjere. Prerano je još uvijek govoriti bilo što konkretno o tome - dodao je Bakke-Jensen.

Uprava za ribarstvo pratit će kretanje kitova u nadi da će se okrenuti kada dođe do kraja Oslofjorda.

Rusi u svoju crnomorsku bazu doveli skupinu istreniranih dupina | | Morski HR
Rusija je rasporedila obučene vojne dupine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru – vjerojatno kako bi zaštitila svoju flotu od podmorskog napada – prema novoj analizi satelitskih snimaka. Američki

Posebno obučena životinja

Stručnjaci su 2019. za CNN rekli da je Hvaldimir bio obučena životinja, a dokazi su sugerirali da je došla iz Rusije.

Jorgen Ree Wiig, morski biolog u norveškoj Upravi za ribarstvo, rekao je za CNN da se pojas činio "posebno izrađenim" i da je sa svake strane imao "nosače za GoPro kamere".

Na isječcima pojasa pisalo je: "Oprema Sankt Peterburg", doprinoseći teoriji da je kit došao iz Murmanska u Rusiji, a obučavala ga je ruska mornarica.

Poznato je da je mornarica "i prije obučavala Beluge za izvođenje vojnih operacija", rekao je Wiig, "poput čuvanja pomorskih baza, pomaganja roniocima, pronalaženja izgubljene opreme".

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Je li spreman za otvoreno more? Kit beluga odbija hranu nakon što je zalutao u rijeku Seinu
Raste zabrinutost za kita belugu koji je primijećen u francuskoj rijeci Seini, daleko od hladnih arktičkih voda koje mu više odgovaraju, jer odbija hranu i djeluje mršavo, rekla je lokalna dužnosnica u subotu. Beluga polako pliva oko 80 km od Pariza. Veterinari će procijeniti njegovo zdravlje prije…
NEVJEROJATAN VIDEO Rođenje beluga kita zabilježeno kamerom | | Morski HR
Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje dolazak na svijet beluga kita 18. siječnja u centru za uzgoj ‘Chimelong Ocean Kingdom’ Resorta u Zhuhai (južna Kina), izvijestio je Gu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.