2 min. čitanja

Rusko tajno ratno oružje protiv Ukrajine - Dupini

Rusko tajno ratno oružje protiv Ukrajine - Dupini
Foto: Pixabay/Ilustracija

Putin ima i borbene zrakoplove, i nosače aviona i hipersonično oružje. No nemojmo zaboraviti na dupine.

Vode oko Krima u posljednjim mjesecima postale su mnogo opasnije nego ranije. Protubrodski projektili uništavaju ruske brodove, a mostovi 'odlaze u zrak', uz sve druge posljedice ruske katastrofalne “specijalne operacije”, kako Putin inzistira da se naziva rat u Ukrajini.

Ukrajinci velikom brzinom oslobađaju izgubljeni teritorij, a Rusija vjerojatno osjeća potrebu da zadrži ono što je preostalo od najvažnije vojne imovine – pomorsku bazu u Sevastopolju, piše portal 1945.

Prije invazije na Ukrajinu, ruski državni mediji hvalili su se hipersoničnim oružjem, T-14 Armata tenkovima i S-400 raketnim obrambenim sustavom. Ipak, da bi zaštitili Sevastopolj, Rusi se ne oslanjaju na podvodni dron nuklearnog pogona Posejdon. Umjesto toga, kaže američki Pomorski institut, koriste dupine ubojice, piše N1.

Ništa u regiji, čini se, nije sigurno od ukrajinskog oružja. Ratni brod Moskva, nekad glavni brod ruske crnomorske flote, pogodile su u travnju dvije rakete, bliže obali Moldavije nego Ukrajini ili Rusiji. Krimski most Rusiju je s Krimom spajao na udaljenoj strani poluotoka, stotinama kilometara daleko od kontinentalne Ukrajine.

Uništenje mosta bilo je ekvivalent zaključavanja vrata ruskim snagama s druge strane poluotoka, a okupatore se zaključalo na njemu. Logičan sljedeći korak, kažu pomorski stručnjaci, bio bi smanjenje broja ruskih branitelja na Krimu, vjerojatno preko baze Sevastopolj.

Težak je posao zadržavati sabotere izvan luke. To zahtijeva konstantan oprez i vrhunsku tehnologiju. Budući da tehnologija može biti tek onoliko dobra koliko i regrutirani ruski vojnik koji upravlja kontrolama, oprez je ključan. A što može biti bolje nego životinja koja nikad ne gubi svijest, čak i dok spava.

Životinje kao oružje

Nedavne satelitske snimke otkrile su nešto što izgleda kao nastambe za dupine. To ne bi bio prvi put da Rusija koristi nešto takvo – nastambe na Krimu slične su onima koje ruska mornarica koristi u sirijskoj luci Tartus. Rusija čak nije ni prva zemlja koja koristi morske životinje kao oružje. SAD, Sjeverna Koreja i Izrael također koriste trenirane dupine za zaštitu ključnih baza.

Američka mornarica ne samo da koristi dupine, već i morske lavove za otkrivanje podvodnih mina i traženje ronioca oko američkih baza. Rusija je koristila i dupine i druge životinje za slične svrhe još od vremena Sovjetskog saveza, uključujući beluga kitove i tuljane.

Jedan od tih beluga kitova vjerojatno se pojavio blizu norveške obale 2019., noseći remen na koji je trebala ići GoPro kamera. Kao i bilo koji drugi ruski regrut, kit je pobjegao iz zatočeništva i ruske vojske i potražio pomoć u Europi.

Nitko nije siguran kako je ukrajinska vojska uspjela detonirati eksplozive na Krimskom mostu, a spekulacije se kreću od sabotaže, preko raketa dugog dometa ili posebnih brodova do specijalnih ronilaca. I dok dupini ne mogu učiniti mnogo protiv rakete dugog dometa, prihvaća se da su dobra zaštita protiv ronilaca. Možda čak i najbolja, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.