3 min. čitanja

NL Osejava: “Makarski gradonačelnik drugu godinu mandata započeo s novim valom betonizacije i apartmanizacije!”

NL Osejava: “Makarski gradonačelnik drugu godinu mandata započeo s novim valom betonizacije i apartmanizacije!”
Foto: Čitatelj / Grad Makarska / Ilustracija

MAKARSKA – Nezavisna lista Osejava u Makarskoj objavila je da Izmjene i dopune prostornog plana neće zaustaviti betonizaciju tog grada. Naprotiv, za makarskog gradonačelnika, SDP-ovog Zorana Paunovića tvrde da je drugu godinu svog mandata započeo s novim valom betonizacije i apartmanizacije!

Nedavno održano javno izlaganje o Izmjenama i dopunama Prostornog plana pokazao je nedostatak hrabrosti aktualne vlasti za ozbiljnije rješavanje katastrofalnog stanja u prostoru, suprotno od onog što je SDP naglašavao u predizbornoj kampanji. S obzirom da su ovo tek prve izmjene i dopune Prostornog plana te nas uskoro očekuju i druge, smatramo da se istima pristupilo na brzinu, bez dubinske analize stanja u prostoru. Prioritet MORA biti zaštita preostalog prostora, a ne stimuliranje daljnje izgradnje. U situaciji kada je gradski proračun navučen na prihod od komunalnog doprinosa, ove brzinske i kozmetičke izmjene ne mogu dugoročno riješiti gorući problem.

Iako nove izmjene i dopune donose i neke pozitivne promjene poput ukidanja aparthotela, strožeg definiranja zelenih površina na parcelama, povećanja udaljenosti građevine od susjedne parcele te smanjenje površine građevinske čestice za višestambene zgrade, neke druge odredbe istovremeno otvaraju „Pandorinu kutiju“ za daljnje sustavno uništavanje prostora pod Biokovom.

Novost je razdjeljivanje višestambenih građevina u dvije kategorije (manje i veće višestambene zgrade), što omogućuje izgradnju manjih višestambenih zgrada na parcelama od 600 do 1 000 kvadrata sa maksimalno 16 stambenih jedinica i 4 nadzemne etaže. Veće višestambene zgrade gradit će se na parcelama od 1 000 do 1 600 kvadrata s maksimalno 25 stanova na 5 nadzemnih etaža. Iako je koeficijent izgrađenosti nadzemne etaže kod većih višestambenih zgrada smanjen za 5%, visina objekta je povećana za 1 metar pa će umjesto dosadašnjih dozvoljenih 15 metara, nove zgrade moći biti visoke 16 metara. Prema toj računici svaki će pedalj Makarske konzumacijom ovih izmjena i dopuna biti prepleten novim stanovima i apartmanima.

Prema Zakonu o prostornom uređenju svi važeći Urbanistički planovi uređenja (UPU-i), morat će se prilagoditi planu višeg reda, ukoliko imaju „jače“ parametre gradnje od onih u Prostornom planu. Svi, osim UPU Glavica koji ostaje na snazi takav kakav jest! Zaštita UPU-a Glavica poput svete krave u Brkanovom ali i u budućem Paunovićevom prostornom planu  dovoljno govori o duopolu HDZ-a i SDP-a u službi građevinskog lobija.

UPU Platno i dalje je na snazi, iako su novim prijedlogom smanjeni i korigirani parametri iz važećeg Prostornog plana koji Platno tretira kao površinu za izgradnju otvorenih igrališta za nogomet, rukomet, odbojku, tenis, biciklističke i trim staze i sl. Nove izmjene i dopune predlažu izgradnju trim staza, biciklističkih staza te otvorenih i/ili natkrivenih sportskih igrališta za različite sportove, ponovo s mogućnošću izgradnje objekata pomoćnih i pratećih. 80% površine ovog područja mora biti uređeno kao parkovni nasad i prirodno zelenilo, za razliku od dosadašnjih 60%, a 20% površine se može planirati za izgradnju otvorenih sportskih terena i pratećih sadržaja (spremišta, svlačionice, sanitarni čvorovi i sl.) za razliku od važećih 40%.

S obzirom da je postupak stavljanja UPU Platno u tijeku, od gradonačelnika tražimo objašnjenje statusa tog izdvojenog postupka i način na koji Grad Makarska može utjecati da se i kroz Županijski prostorni plan sportsko-rekreacijska zona prenamjeni u šumsku.

U krajnjem slučaju, to je još prije četiri godine zahtijevao veliki broj građana kroz Peticiju o stavljanju UPU Platno van snage. Iako firma URBY&ARCHI u suradnji sa Društvom arhitekata Split kao izrađivač Izmjena i dopuna PP-a smatra da Županija neće dozvoliti prenamjenu i smanjenje obuhvata Platna, smatramo da je dužnost gradonačelnika pokrenuti inicijativu za isto. U međuvremenu, Nezavisna lista Osejava i dalje će se aktivno zalagati za zaštitu makarskih poluotoka kao i ostalog gradskog prostora, priopćili su iz NL Osejava.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.