>
U našem podmorju plivaju njihova visočanstva - ribe kojima smo dali nadimke ili titule pod morem. Vrlo su ukusne, neke teško uhvatljive, to su kraljevi i kraljice, carevi, prinčevi mora.
Morsko plemstvo - ribe koje nose titule morskog kraljevstva i carstva, a da same to uopće i ne znaju.
- Svi ribari skloni su da mistificiraju ili da daju nadimke ribama, čineći ih tako poželjnijima, kvalitetnijima ili boljima. Nedvojbeno kad su u pitanju titule, u pitanju je zubatac, riba koja nosi titulu car riba, baš je car - ispričao je za HRT publicist i novinar sportskog ribolova Boris Bulić.
Coris Julis (Knez)
Carska titula smatra se višom od kraljevske. U kopnenom svijetu car vlada nad više zemalja i naroda, uključujući njihove kraljeve.
- Ta titula nije nikla bez veze. Zubatac je prilično neuhvatljiva riba. Govorimo s aspekta od prije 50 godina - on se nije lovio klasičnim metodama. Mogao se uloviti jedino na živu ješku, rijetko bi završavao na parangalima i mrežama. Samo najspretniji i najiskusniji su ga lovili. Osim toga njegova gastronomska vrijednost je daleko iznad ostalih riba, tako da titula cara nedvojbeno pripada njemu - dodaje Bulić.
- Tu je naravno rame uz rame s njim - podlanica (orada, komarča) koju zovemo kraljicom mora. Kraljica je zbog svojeg okusa, mesa i zbog načina lova. Ali ponajprije zbog kvalitete mesa, na tanjuru je vrh vrhova. Govorimo o divljim zubacima i podlanicama - tvrdi Bulić.
Ove najviše morske titule nisu i jedine, plivaju u Jadranu i prinčevi.
- Recimo, brancina (lubin) možemo nazvati princ. On je princ mora, a jednako tako i vuk. S druge strane princ među ljuskavkama je i pic. Njega je također jako teško uloviti i zbog držanja i ponašanja pod morem može nositi tako jaku titulu - tvrdi Boris Bulić.
- Kralja od riba službeno nemamo, ali zato imamo Borgije - to su otrovnice Jadrana kojih ima jako puno. Pauk koji može biti i smrtonosan. Ima ih 4 vrste. Zatim žutac, murina, ali i jegulja koja ima otrovnu krv - napominje Bulić.
D.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev