2 min. čitanja

Ni 15 mjeseci nakon pokretanja istrage ne zna se – Zašto je potonula Ivana D?

Ni 15 mjeseci nakon pokretanja istrage ne zna se – Zašto je potonula Ivana D?
Foto: Morski HR / INA

Aktivisti Greenpeacea jutros su prosvjedovali ispred zgrade INA-e u Zagrebu želeći podsjetiti javnost na skandaloznu činjenicu da je prošlo 500 dana otkako je na dnu Jadrana završila plinska platforma Ivana D. Upozoravaju da istraga oko potonuća platforme, a koju provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, traje predugo.

Ministarstvo je istragu pokrenulo 18. siječnja 2021., no u proteklih 15 mjeseci javnost nije saznala
ništa novo – kako, zašto i pod kojim uvjetima se dogodila havarija.

Foto: Greenpeace Hrvatska/Nevio Smajić

– Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da INA štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju. Ako je to vizija održivog razvoja u Hrvatskoj, svi se moramo ozbiljno zabrinuti – upozorila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Iako je trošak “zbrinjavanja” Ivane D trenutačno ostavljen Jadranskom moru, umjesto da ga snosi vlasnik, u ovom slučaju INA, ova se kompanija istovremeno diči kako je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, a najavila je da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i to da je u planu izgradnja nove platforme, napominju iz Greenpeacea.

– Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana. Isto tako, treba uvesti embargo na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu koja bi značila cementiranje upotrebe fosilnih goriva sljedećih nekoliko desetljeća. To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije. Također, prešutnim odobravanjem i nemarom oko slučaja Ivane D Vlada šalje poruku da se fosilna industrija može ponašati kako želi, bez ikakvih posljedica za sebe, dok su posljedice na okoliš neprihvatljive, a potencijalno i nesagledive – ističe Andrić.

Greenpeace naglašava da plin nije tranzicijsko gorivo, kao što nije niti zelen niti čist kako to voli prikazivati fosilna industrija. Rješenje je, kažu, u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal, a koji se slabo iskorištava.

– Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost – zaključuje
Andrić.

Što se tiče istrage oko potonuća Ivane D, i naš portal je u nekoliko navrata pokušao doći do informacija vezanih uz tijek istrage. Iz Ministarstva gospodarstva su nam tek šturo odgovorili da istraga i dalje traje, dok iz INA-e nikada nismo dobili odgovor na upit vezan uz njihovu platformu koja potencijalno ugrožava cjelokupni ekosustav sjevernog Jadrana.

Ponovno smo poslali upit Ministarstvu vezan uz tijek istrage, a odgovor ćemo objaviti ako nam ga i kada pošalju.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.