3 min. čitanja

Nestala ruska podmornica koja je u stanju izazvati nuklearni tsunami visok 500 m i ozračiti obalne gradove!

Nestala ruska podmornica koja je u stanju izazvati nuklearni tsunami visok 500 m i ozračiti obalne gradove!
Podmornica Belgorod - Foto: Ruska ratna mornarica

Vladimir Putin je možda operativno rasporedio veliku nuklearnu podmornicu koja nosi svoje najnovije oružje sudnjeg dana, upozorio je NATO svoje članice.

Belgorod je nestao iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i možda je na putu prema Karskom moru kako bi testirao nuklearno oružje Posejdon, sugerira se upozorenju NATO-a koje je tijekom vikenda procurilo u talijanske medije.

Posejdon je dron za koji se smatra da je sposoban putovati na velike udaljenosti pod morem, prije nego detonira s dovoljno snage da pokrene nuklearni tsunami od nestvarnih 500 metara, te je dizajniran za potapanje i ozračivanje obalnih gradova, prenosi Daily Mail.

NATO poslao upozorenje saveznicima

Ako se test sprovede u djelo, to bi pak bio posljednji Putinov pokušaj zastrašivanja Zapada zbog njegovog neuspjelog rata u Ukrajini nakon što je prošlog tjedna osumnjičen da je naredio prikrivene napade na cijevovode Sjevernog toka.

Iako je Belgorod bio istican kao kandidat za misije sabotaže jer nosi i male podmornice dizajnirane za izvođenje napada na podmorsku infrastrukturu, istovremeno se sumnja u umiješanost ove podmornice. Naime, s dužinom od 150 metara jedna je od najvećih podmornica na svijetu te bi joj bilo iznimno teško ući neotkrivena u Baltik.

Također nije jasno bi li Belgorod imao vremena stići od matične baze u Bijelom moru do Baltika, što je od udaljenost nešto veća od 4800 kilometara, a da se ne primijeti njegovo odsustvo.

NATO je nakon toga poslao upozorenje saveznicima da je podmornica nestala, ali su naveli kako se još uvijek smatra da djeluje na Arktiku.

Nije poznato kada je točno upozorenje upućeno, no u nedjelju je prvi o tome izvijestilo talijanski list La Repubblica.

Posejdon je jedno od četiri oružja sljedeće generacije koje je Putin najavio još 2018. godine, a smatra se da je već operativno.

Nosi bombu 130 puta jaču od one bačene na Hirošimu!

Prema ruskim medijima, Posejdon je sposoban prijeći više od 9 i pol tisuća kilometara pod morem  prije nego što eksplodira nuklearna bojeva glava snagom od dva megatona. odnosno više od 130 puta većom od bombe bačene na Hirošimu.

To bi stvorilo ‘radijacijski tsunami‘ visok do 500 metara koji može uništiti obalne gradove i pretvori ih u nuklearne pustinje, navode državni mediji.

Bojeva glava, inače, nikada nije testirana zbog međunarodnih zabrana testiranja nuklearnog oružja. Raskid sporazuma testiranjem Posejdona, čak i u udaljenim i izoliranim vodama Arktika, bio bi izuzetno provokativan potez Kremlja.

Vijest o mogućem testiranju dolazi u trenucima ruskog zveckanja oružjem, odnosno prijetnje uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini, gdje su ruske snage zapele i pretrpjele poraze u ukrajinskim protuofenzivama potpomognutim zapadnim isporukama oružja.

Belgorod može provesti do 120 dana pod morem bez izlaska na površinu. Ruska agencija TASS je ranije izvijestila da Posejdon ima neograničen domet, no neovisne procjene govore da domet iznosi nevjerojatnih 10.000 km!

- Jedinstvene karakteristike sustava Posejdon pomoći će mornarici da se uspješno bori protiv nosača zrakoplova i udarnih skupina potencijalnog protivnika na bilo kojem oceanskom ratištu i uništi objekte obalne infrastrukture -  izjavio je admiral Igor Katasonov, glavni analitičar ruskog Glavnog stožera.

- To je potpuno nova vrsta oružja koje će natjerati zapadne mornarice da promijene svoje planove i razviju nove protumjere - kaže stručnjak H I Sutton, a prenosi La Repubblica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ANALIZA SABOTAŽE SJEVERNOG TOKA Što je radila ruska mornarica i gdje je bila špijunska podmornica Belgorod?
Tri dužobalne linije plinovoda Sjeverni tok koje opskrbljuju Njemačku ruskim plinom pretrpjele su u ponedjeljak “neviđenu” štetu. Curenje plinovoda na dnu mora je rijetkost. Tri u isto vrijeme snažno sugeriraju na sabotažu. No, kako bi se to moglo postići? S dubinom od samo oko 70 metara, tajni ul…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.