2 min. čitanja

Neokrnjeni Jadran – more kakvog se sjećamo

Neokrnjeni Jadran – more kakvog se sjećamo
Otok Levrnaka, plaža Lojena

Čisto more ili “Mediteran kakav je nekad bio”, najčešća su prezentacija ovog našeg mora. Činimo li sve da ga zaštitimo? Činimo li sve da gostima koji nam dođu u kuću odredimo pravila i kažemo: “Molim te, izuj cipele prije nego li uđeš”? Zašto bi pokazivali prekrasnu kuću, a svu nečistoću trpali unutra, ispod tepiha?

U geografskoj terminologiji mogao bi se komotno nazvati zaljevom, jer u svijetu ima i većih zaljeva od Jadranskog mora, no ipak nama je to more, jedino koje imamo. Ipak, kao da se ne ponašamo tako. Kao da ga nismo posudili od očeva i djedova i da nam služi samo kao ljetna banka koja će isplatiti kredit, djeci školovanje, a dalje… ma dalje što bude!

Svi su krivi, samo mi nismo

Drugi su nam krivi za svo smeće koje dopluta sa svakim jugom. Susjedi su krivi jer nisu u “civiliziranoj” Europskoj Uniji, ma svi su krivi, samo nismo mi sami. S druge strane, etikete na plastičnim artiklima govore drukčije, a svjedoče to oni koji ih prikupljaju; barem 30 % otpada u “civiliziranoj” i “europskoj” domovini dolazi upravo od nas samih.

Najnoviji primjer iz dubrovačke ACI marine u Komolcu dovoljno govori o ljudskom nemaru, bezobrazluku, lijenosti, ekološkoj nesvijesti i svemu onome što bismo do sutra mogli nabrajati kao odliku svoje sadašnjosti a za što okrivljujemo najčešće druge. Ipak, 73 kolica za artikle iz trgovine koja se nalazi stotinjak metara od brodova u marini nisu doplutala iz Albanije ili Crne Gore kako vole govoriti najčešći zagovornici skretanja pozornosti sa smeća ispod vlastitog tepiha. Neće smeće uzvodno uz Rijeku dubrovačku.

Ne ulazeći u detalje “tko je kriv” u ovom i mnogim drugim slučajevima, samo čista obijest i pohlepa može prouzročiti stanje kakvo je danas na Jadranu. Mediteran kakav je nekad bio 80-ih, Hrvatska je imala još 10 ili 15 godina poslije, ali nemojmo se lagati i prodavati lažnu priču. Hrvatska danas već u glavama ljudi nikako nije Mediteran kakav je nekad bio. Uz čast divnim iznimkama, Hrvati su daleko ispred toga. Nastavimo li ovim tempom, Hrvatska će biti Las Vegas s dozom cirkusa kakav je nekad bio s tendencijom budućnosti splitskog Karepovca kakav je danas.

Želimo li takav Jadran ili priliku da ga ostavimo ovako, kakvog ga iza sebe ostavljaju ovi nautičari?

Photo: Google map

Upravo sliku takvog neokrnjenog mora s plaže Lojena na otoku Levrnaka u Nacionalnom parku Kornati, odabrao je za Vas u ovom tjednu Boris Kačan.

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.