1 min. čitanja

VIDEO Znanstvenici pronašli "cestu od žute cigle" na dnu mora

VIDEO Znanstvenici pronašli "cestu od žute cigle" na dnu mora
Foto: EV Nautilus / Youtube / Screenshot

Ekspedicija na dubokomorski greben sjeverno od Havaja naišla je na isušeno korito jezera koje izgleda kao cesta popločana žutom ciglom.

Istraživačka podmornica Nautilus otkriva nepoznata područja oceana i svojim otkrićima pomaže biologiji, geologiji i arheologiji. Nautilusova istraživanja mogu se pratiti uživo, a otkriće iz travnja 2022. postalo je viralno, piše Pun kufer.

Istraživači koji upravljaju dubokovodnim vozilom tada su slučajno kod grebena Liliʻuokalani unutar Papahānaumokuākea Marine National Monumenta naišli na nešto što izgleda kao dno isušenog jezera na tisuću metara dubine, na vrhu podmorske planine Nootka. U jednom malenom dijelu, što je odmah potaknulo maštu istraživača i komentatora u cijelom svijetu, formacija nevjerojatno podsjeća na cestu od cigle.

Ipak nije službeno identificirana kao put do Oza ili Atlantide, već – nešto manje senzacionalno - kao razlomljeni tok hijaloklastitne stijene, vulkanske stijene nastale u visokoenergetskim erupcijama.

- Jedinstveni lomovi pod kutom od 90 stupnjeva vjerojatno su povezani sa stresom zagrijavanja i hlađenja od višestrukih erupcija na ovom pečenom rubu - objasnio je istrživački tim.

Prilično uzbudljiv primjer iz geologije, moramo priznati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.