3 min. čitanja

SULUDO I NEODGOVORNO Kajakarenje je u Hrvatskoj pravno neregulirano!

SULUDO I NEODGOVORNO Kajakarenje je u Hrvatskoj pravno neregulirano!
Foto: Pixabay

DUBROVNIK - Mnogi su suvereno ustvrdili da je za situaciju s kajacima u Dubrovniku, koja je na sreću dobro završila, a mogla je kobno, kriv isključivo neodgovorni pojedinac. Nije! Glavni i odgovorni krivac je zakonodavac koji je potpuno propustio regulirati ovu djelatnost.

Resorno ministarstvo i Vlada koji nisu, a trebali su, davnih dana pokrenuti izradu prijedloga zakona ili makar pravilnika koji bi regulirali ovu već godinama toliko rasprostranjenu, a složit ćete se opasnu razonodu. Vlasnik kajaka je kolateralna žrtva navedenih ogromnih propusta, piše DUlist.

Foto: Boris Kačan

Da ne bude zabuna – njegova odgovornost u pogledu možebitnog neizdavanja računa, što je u domeni inspekcije rada i eventualno prekršajna ili pak kazneno-pravna, što je u domeni policije i državnog odvjetništva, nisu isključeni.

Policija je i potvrdila da je obavijestila Državno odvjetništvo i da je istraga u tijeku. Međutim ono za što se vlasnika kajaka proziva: da nije imao popis osoba koje su iznajmile kajake, da je trebao imati neku brodicu ili gliser u pratnji kajakaša… O svemu tome možemo debatirati isključivo laički, onako u domeni zdravorazumskih procjena, ama možemo i moralizirati pa se zapitati kako možeš poslati ljude na more, a prognoza upućuje na moguću neveru.

Foto: DU list

Možemo i postaviti pitanje je li pojedincima profit pomutio razum pa će i riskirati da ne izgube zaradu… Ali nikako, nikako ne možemo odgovore na ova pitanja pa tako ni odgovornost pojedinca, tražiti u domeni pozitivnog hrvatskog zakonodavstva, jer ih naprosto nema.

A jedno od temeljnih pravnih načela još od doba Rimskog prava do danas je ‘Nullum crimen nulla poena sine lege’. U slobodnom prijevodu ‘Kad nema pravnih pravila onda nema ni zločina, odnosno protupravnog djela pa ni kazne’. Da pojasnimo!

Foto: Boris Kačan

Kajak nije plovilo

Prema hrvatskom pozitivnom pravu pojam plovila na obuhvaća kajake. Kajak nije ni čamac ni jahta. A što je? E to se nitko nije sjetio odrediti pa ni regulirati pravila koja bi se za njegovo iznajmljivanje i korištenje imala primjenjivati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAJAK NIJE GONDOLA Koje su razlike između ova dva plovila? | | Morski HR
Iako većina ljudi zna da kajak nije gondola ipak moram naglasiti da su to sasvim dva drugačija plovila. Često bih veslajući kajakom po moru došao na neke otoke gdje bi me lokalci pitali “di ćeš t
JADRAN Zona za morsko kajakarenje | | Morski HR
Morsko kajakarenje je sport, odnosno vrsta rekreacije koja je sve popularnija u turističkoj ponudi Hrvatske. Iako popularnost raste, status kajaka u Zakonu, odnosno Pravilniku o brodicama i jahtama ne
Depresiju liječi veslanjem - Sada planira na jednogodišnji put morem u kajaku
Kako je to boriti se s dugogodišnjom depresijom dobro zna 59-godišnji Nick Ray, avanturist iz Škotske koji ulazak u sedmo desetljeće života planira proslaviti u kajaku, veslajući duž obale Škotske. Nick je poznati škotski influencer koji na svom Youtube kanalu govori o važnosti mentalnog zdravlja, a…
FOTO/VIDEO: JADRANSKI PUTOPIS Od Lošinja do Brbinja kajakom | | Morski HR
Poznati zadarski psiholog i psihoterapeut Ivica Milanja, sebi terapiju traži u moru, odnosno veslanju kajakom i to, kako kaže krajem kolovoza i početkom rujna, kad je idealno vrijeme za to. Broj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.