2 min. čitanja

Ne plove katamarani, crveni meteoalarm pod Velebitom, zimski uvjeti na cestama

Ne plove katamarani, crveni meteoalarm pod Velebitom, zimski uvjeti na cestama
Foto: Davor Strenja

Crveni meteoalarm na snazi je u Podvelebitskom području, dok je za Kvarner, Gorski Kotar i Liku na snazi narančasto upozorenje zbog jake bure.

U prekidu su katamaranske linije Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist i Komiža-Biševo, a Državni hidrometeorološki zavod objavio je i upozorenje za pomorce:

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana udari bure 35-50, u Velebitskom kanalu do 70 čvorova, u noći će slabjeti. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari južnog, zatim sjeverozapadnog vjetra 35-40, na krajnjem jugu danas južnog vjetra 35-40 čvorova. More ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Brojna ograničenja na prometnicama

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim udarima. Na snazi su brojne zabrane za pojedine skupine vozila (zbog vjetra u priobalju te snijega-susnježice u Lici i Gorskom kotaru), a ograničenja su i u pomorskom prometu, izvještava Hrvatski autoklub.

Mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali. Ponegdje ima i magle, mjestimice vrlo guste. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra na cestama kroz Liku i Gorski kotar, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica (A1) za smjer Rijeka/Dubrovnik i odmorištu Kikovica (A6) za smjer Zagreb.

Zbog zimskih uvjeta za sav promet zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog jakog vjetra:

  • na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, državnoj cesti DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila);
  • na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti).

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama u Lici i Gorskom kotaru.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.