1 min. čitanja

NAUTIČKI SAVJETI Polica osiguranja kao siguran vez

NAUTIČKI SAVJETI Polica osiguranja kao siguran vez
Foto: Promo

U ovom nastavku govoriti ćemo o najvažnijem sigurnosnom aspektu vezivanja broda i njegove posade. Riječ je o vezu na policu osiguranja. Govorit ćemo o činjenicama koje su vam sigurno poznate, ali koje možda nikada niste sagledali u tako postavljenim odnosima. Ti odnosi su ključni, da se s pravnog i ekonomskog stajališta, kao skiper i vlasnik, ispravno postavite spram jednog od najvažnijih izbora koje kao nautičar morate donijeti.

Nautika je, kao što je poznato, pravno definirana kao „sport i razonoda“. Netko od humorista je još davno rekao da je „humor vraški ozbiljan posao“. Da bi nautika bila i ostala najljepši sport i razonoda na vodi, akteri u njoj i oko nje, veoma se ozbiljno,  stručno, neprekidno i vraški moraju potruditi.

Brod je s pravnog stajališta stvar. Kao i svaka druga stvar, brod je imovina i to ključna i najvrijednija imovina u nautici. Svake godine ga kao predmet moramo servisirati, a kao imovinu redovito osigurati. Dapače, za razliku od servisa, polica osiguranja može biti i dugoročna.

Postavlja se pitanje, kako postići dobitnu situaciju između klijenta i osiguravajuće kuće? Nesreća nije nikome u interesu, jer iskusan procjenitelj će otkriti namještaljku. Stvarna šteta koju je osiguravatelj dužan klijentu nadoknaditi, smanjuje tehnički tj. financijski rezultat osiguravajućeg društva. Što je moguće napraviti da to bude na maksimalnu korist svih aktera u tom odnosu? Analizom uzroka i posljedica, vidljivo je da među brojnim faktorima koji uzrokuju nesreće ima nekoliko ključnih.

Na većinu njih je moguće djelovati i tako postići ciljanu korist za sve. Kao osnovni instrument postavlja se prevencija, a za strategiju tog djelovanja, unapređenje nautike kao djelatnosti. Naši alati su propisani naputci i mjere za ispravno postupanje u nautici. Mete na koje se to odnosi su brod i oprema, te iznad svega razvoj fundusa znanja i vještina skipera i posada.

Nautičke savjete donosi vam Premium Yacht Insurance by Jack Šurija.

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

NAUTIČKI SAVJETI Specifične usluge u osiguranju nautičara
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.