2 min. čitanja

National Geographic posvetio cijelu večer Hrvatskoj

National Geographic posvetio cijelu večer Hrvatskoj
Foto: National Geographic / Screenshot

Zahvaljujući National Geographicu cijeli svijet će moći otkriti sve ljepote Hrvatske – na televiziji. Naime, jedna epizoda treće sezone serijala Europa iz zraka u potpunosti će se baviti Hrvatskom, a posebno zanimljivo su mjesta je produkcijski tim odabrao za snimanje.

Epizoda je snimana tijekom cijele prošle godine i pokriva sva godišnja doba, čime je u potpunosti dočarana ljepota pojedinih mjesta. Ovu epizodu o Hrvatskoj moći ćete pogledati 19. rujna na National Geographicu, a do tada pročitajte neke zanimljivosti o Hrvatskoj koje će se naći u emisiji toga dana.

National Geographic su fascinirale neobične cik-cak zidine duge 5.5 kilometara, koje se protežu i izvan grada Stona sve do obližnjih brda. Vjeruje se da su zidovi građeni kako bi se spriječila krađa soli iz tamošnjih solana, budući da je u srednjem vijeku sol bila izuzetno vrijedna roba.

No zidovima nije zaštićena samo solana. Snimke iz zraka otkrivaju da se zid proteže preko cijelog poluotoka te da ima 41 obrambenu kulu i šest tvrđava. Stonski vladari nisu izgradili zid samo kako bi zaštitili solane, namjera im je bila zaštititi cijeli poluotok od njegovih neposlušnih susjeda. Solana je i danas, nakon 4000 godina, i dalje u funkciji te mještani svaki godine beru stotine tona soli. Sve je to čini najstarijom aktivnom solanom u Europi, a nakon Kineskog zida, riječ je o drugim najvećim zidinama na svijetu, pišu 24 sata.

Epizoda o Hrvatskoj će gledatelje diljem svijeta upoznati s osječkom obalom Drave, Lonjskim poljem, dolinom Neretve, a snimljene su i snimke spajanja Pelješkog mosta, rušenja tornja zagrebačke katedrale i popravaka penjačke stijene u NP Paklenica.

Zanimljivo je i to da će večer 19. rujna na programu National Geographica biti u potpunosti posvećena Hrvatskoj. Točnije, emitirat će se čak tri emisije zaredom koje se bave Hrvatskom. U 21 sat se najprije emitira epizoda emisije Gordon Ramsey: Neistražene kuhinje koja je snimana u Hrvatskoj, u 22 sata kreće epizoda o Hrvatskoj iz serijala Europa iz zraka, a nakon toga, u 23 sata, i epizoda emisije Automobili iz snova – Unutar tvornice, u kojoj će se govoriti o Rimac automobilima.

Inače, nova sezona prikazuje neke od najboljih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti u Europi kroz ‘hyperlapse’ fotografije iz zraka. Impresivne snimke iz zraka nude jedinstven uvid u to kako su tradicija, inženjering i prirodne znamenitosti pomogle oblikovati kontinent.

U ovoj sezoni emitirat će se šest epizoda, a posvećene su Hrvatskoj, Norveškoj, Portugalu, Švicarskoj, Irskoj i Islandu. Ovakva promocija velika je stvar za Hrvatsku ako se uzme u obzir da National Geographic putem svih svojih platformi dopire do oko 433 milijuna kućanstva u 171 državi svijeta.

Anamarija Dukši

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.