2 min. čitanja

Nasukana jedrilica kod Žirja, Lučka kapetanija spasila 5 Austrijanaca

Nasukana jedrilica kod Žirja, Lučka kapetanija spasila 5 Austrijanaca
Foto: Čitatelji

ŠIBENIK - Lučka kapetanija Šibenik imala je intervenciju, neposredno nakon porinuća njihova broda Šibenik koji je bio na remontu u brodogradilištu Iskra.

Morski HR neslužbeno doznaje da se nasukala jedrilica koja je bila u charteru, a spašeno je pet austrijskih državljana.

Također smo doznali i da su imali prodor mora u plovilo, pa ga je posada nasukala iz preventivnih razloga.

Naknadno je, u petak iza podneva Ministarstvo mora objavilo i priopćenje o događaju koje prenosimo u cijelosti:

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je nadležne službe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o poduzetim aktivnostima vezano uz pomorsku nesreću, koja se dogodila jučer u šibenskom arhipelagu.

Poziv pogibelji 'MAY-DAY' uputila je peteročlana posada broda „SOFIA EMILIA“ jučer, 16. svibnja u 13.08 sati, posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio, nakon što su se nasukali u blizini obale otoka Žirje.

Odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka u suradnji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenuta je akcija traganja i spašavanja prema dojavljenoj poziciji, tijekom koje je stalno održavana komunikacija s posadom.

S obzirom da je posada dojavila kako je u potpalublju uočen prodor mora, iz MRCC Rijeka dodatno su prema mjestu nasukavanja, u uvali Rovišće na otoku Žirju, angažirane posade dviju charter jedrilica „LEONA“ i „VIKI“, koje su se nalazile u blizini te su brodolomce evakuirali pomoćnim brodicama.

Po dolasku na poziciju službenici šibenske Kapetanije preuzeli su brodolomce na spasilačku brodicu LK Šibenik te, nakon što su utvrdili kako među spašenom peteročlanom posadom, svi državljani Republike Austrije, nema ozlijeđenih prevezli su ih u Šibenik, kamo su iskrcani jučer u 16.30 sati, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Nasukani brod duljine 16,3 metra djelomično je potonuo na mjestu udara o morsko dno te je osiguran na poziciji i ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa tim dijelom šibenskog arhipelaga. O događaju je obaviješten vlasnik, charter tvrtka iz Hrvatske, kojemu je iz nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik naloženo komercijalno odsukavanje i tegalj do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Na poziciji nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, stoji u priopćenju Ministarstva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.