4 min. čitanja

Nastavak trenda zatvaranja bankarskih poslovnica u otočnim mjestima

Nastavak trenda zatvaranja bankarskih poslovnica u otočnim mjestima
Foto: Unsplash

KRK - Bez jedine bankarske poslovnice ostaje i Punat, a već su ih ranije izgubili Omišalj, Njivice, Dobrinj i Vrbnik. Godinama se na otocima, nažalost, gase i nestaju ne samo bankarske, već i poštanske ekspoziture.

Punat će se uskoro pridružiti sad već brojčano dominantnoj listi krčkih lokalnih središta u kojima nema niti jedne bankarske poslovnice.

Kako je javnosti sad predstavio općinski načelnik Daniel Strčić, Punat će biti priključen popisu onih krčkih većih mjesta, a kojeg danas već čine Omišalj, Njivice, Dobrinj i Vrbnik, u kojima korisnici bankarskih usluga ne mogu ostvariti neposredan kontakt sa zaposlenicima banke.

Za posljedni dan ožujka zatvaranje svoje poslovnice u središtu Punta najavila je Erste banka, a puntarski načelnik ne skriva svoje nezadovoljstvo nastavkom trenda 'optimiziranja i digitaliziranja' poslovanja brojnih tvrtki, dijelom i onih javnih temeljem kojeg se već godinama na otocima gase i nestaju ne samo bankarske, već i poštanske ekspoziture.

Neuspješni razgovori


- Prvu najavu takve nakane predstavnici banke dali su nam još potkraj prošle sezone. Iako je bankarsko poslovanje izvan ingerencija lokalne uprave, zbog želje i nastojanja da našim sumještanima sačuvamo mogućnost korištenja te bitne usluge u proteklim smo mjesecima u razgovorima s bankarima nastojali zadržati poslovnicu 'živom', ali nam to nažalost ipak nije uspjelo - napomenuo je Strčić.

Pritom se sa sjetom prisjetio kako je do pred samo koju godinu u Puntu poslovala još jedna bankarska poslovnica, ona PBZ-a.

Puntarski načelnik otkrio je da je u tim svojim nastojanjima bankarima nudio mogućnost smanjenja iznosa komunalne nakande, čak i pomoć u financiranju najma prostora u kojem je poslovnica djelovala, pa i sufinanciranja njenog rada. Naravno, za operacionalizaciju takvih prijedloga bilo bi najprije potrebno donijeti odgovarajuću odluku predstavničkog tijela, ali za to, prema svemu sudeći, neće biti potrebe, s obzirom na to da su bankari ostali čvrsti u svojoj nakani.

Ne krijući nezadovojstvo takvom odlukom banke čije će usluge (s obzirom na to da će na mjestu gdje se i sad nalazi ostati u funkciji uplatno-isplatni bankomat s dnevno-noćnim trezorom) i nadalje ostati dostupne svim žiteljima i turističkim posjetiteljima Punta, Strčić je istaknuo i da u svojim razgovorima s bankarima nikad nije posegnuo za pokušajima njihova 'ucjenjivanja', prebacivanjem općinskog financijskog poslovanja na neku drugu banku.

Rezultat optimizacije


- Naravno da će to biti opcija, ali prije donošenja takve odluke trezveno ćemo i smireno procijeniti i odmjeriti sve koristi i štete takvih postupaka, odnosno racionalnost takvog poteza u smislu koriti i šteta po javne financije - nastavio je Strčić.

Ipak, ustvrdio je i da drži da velika bankarska kuća poput spomenute, koja djeluje u više europskih zemalja, teško da strahuje od gubitka klijenta veličine i financijske snage Općine Punat.

- Kako bilo, ne krijem da mi zbog ovakve odluke Erste banke nije drago, unatoč uvjeravanjima njenih predstavnika da je gašenje poslovnice rezultat optimizacije njihova poslovanja u smislu unapređivanja usluga koje nude, ali i sveprisutnog trenda na bankarskom tržištu u kojem digitalno, odnosno internetsko bankarstvo preuzima dominaciju u odnosu na ono osobno, u kojem smo do sad uživali u odskora ex-poslovnici - završio je Strčić.

Presudilo uvođenje eura


- Tijekom višemjesečne komunikacije s predstavnicima banke koja gasi svoju poslovnicu prezentirano mi je da je glavni i osnovni razlog tog poteza digitalizacija njihova poslovanja, odnosno postupanje slijedom činjenice da sve više njihovih klijenata, umjesto kao nekad osobnim putem, bankarske usluge koristi putem online komunikacije.

Drugi razlog koji su naveli jest uvođenje eura, odnosno činjenica da je prelaskom na tu valutu nestala potreba obavljanja mjenjačkih poslova, ali i usluga polaganja eura, kao strane valute, na račune pravnih i fizičkih osoba, a što dok je kuna bilo službeno platežno sredstvo nije bilo moguće obaviti bez fizičkog odlaska u banku. S obzirom na to da se sad euri na račune mogu polagati i s njih podizati posredstvom uplatno-isplatnih bankomata, rečeno nam je da potrebe za poslovanjem poslovnice u Puntu, barem po njima, više nema - zaključio je Strčić.

Dodao je da iako ga bankari ne navode, pretpostavlja da se nabrojanim razlozima može pridodati i onaj povezan s posvuda prisutnim nedostatkom radne snage, piše Novi List.

PROČITAJTE JOŠ:

Završena prva faza projekta modernizacije javne rasvjete u općini Punat
U Puntu je proteklih tjedana zamijenjeno čak 66 svjetiljki javne rasvjete, a nova LED rasvjeta uštedjet će 44.706 kWh godišnje. Ovih je dana uspješno završena prva faza projekta modernizacije javne rasvjete na području općine Punat. U sklopu projekta zamjene zastarjelih žarulja, u Puntu je…
Nova ulaganja u Marinu i Brodogradilište Punat
Započinje novi ciklus ulaganja u Marinu i Brodogradilište Punat - novim prostornoplanerskim odredbama omogućit će se formiranje dviju odvojenih zona na području brodogradilišta. Načelnik Općine Punat Daniel Strčić slijedom mišljenja Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaš…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.