1 min. čitanja

NASA POTVRDILA Južni ocean apsorbira više ugljika iz atmosfere od ostalih oceana

NASA POTVRDILA Južni ocean apsorbira više ugljika iz atmosfere od ostalih oceana
Foto: Pexels/Ilustracija

Nova opažanja istraživačkih zrakoplova NASA-e potvrdila su da Južni ocean apsorbira više ugljičnog dioksida iz atmosfere nego što ga ispušta, potvrđujući tako dosadašnja nagađanja da hladne vode oko Antarktike upijaju najveću količinu ugljika na Zemlji, nastalog ljudskim djelovanjem.

Najnovija studija objavljena je u časopisu Science prošli mjesec pokazuje kako je godišnji neto protok ugljika u ocean južnije od južne 45. paralele daleko veći od ostalih oceana. Otkriveno je da je upijanje ugljika jače tijekom ljetnih mjeseci te da more oko Antarktike godišnje apsorbira oko 530 milijuna tona ugljika više nego što ga ispušta.

Istraživanje je bazirano na zračnim mjerenjima prikupljenim u periodu od 2009. do 2018. godine, a koja su pokazala da je koncentracija ugljika u nižim slojevima atmosfere iznad Južnog oceana manja ljeti.

Dobra je vijest da to što ocean apsorbira ugljični dioksid iz atmosfere može usporiti proces globalnog zagrijavanja. Hladnija voda koja se tijekom ljetnih mjeseci podiže iz dubokog oceana na površinu, bogata je hranjivim tvarima odnosno fitoplanktonima koji, prije povratka u duboki ocean, koriste CO2 za fotosintezu.

Računalni modeli su pokazali da se čak 40% CO2 proizvedenog ljudskim utjecajem diljem svijeta apsorbira u Južnom oceanu što ga čini jednim od najvažnijih “čistača” ugljika iz atmosfere na Zemlji.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.