2 min. čitanja

Napušteni magarac na otoku Lavdara Mala

Napušteni magarac na otoku Lavdara Mala
Foto: Čitatelj

Na otočiću Lavdara Mala netko je ostavio magarca. Nije poznat razlog, no životinja je pri dolasku brodice s ljudima koji su je uočili, krenula prema njima.

– Vidio sam da ste napisali prije članak o tome, pa sam siguran da ste upućeniji koju udrugu pozvati. Nisam iz Dalmacije pa stvarno ne znam komu javit – kazuje čitatelj koji nam je poslao fotografije, a u nadi da će magarcu netko pomoći, iste je objavio i na Redditu.

Na jedan komentar da javi lokalcima koji bi mogli pomoći, odgovoreno mu je da ju je najvjerojatnije i ostavio lokalac jer je stara i bolesna.

Podsjetimo, 2019. godine smo pisali o slučaju napuštene magarice na otoku Ravan, a 2020. o spašavanju dva magarca s otoka Kurba Mala.

Foto: Čitatelj

Dobiju poticaje pa ostave životinje u mukama, bez hrane, vode i na velikoj vrućini?

U javnosti su se pojavile spekulacije o korištenju ovih životinja za dobivanje poticaja, nakon čega ih vlasnici u ljetno doba, posebno kad imaju turiste, presele na napušteni otok.

U udruzi Prijatelji životinja kažu da često dobivaju prijave zbog ostavljenih magaraca.

– Naša udruga svake godine, a osobito ljeti, dobiva dojave turista o isluženim, gladnim i žednim magarcima koje neljudi ostavljaju na nenaseljenim dalmatinskim otocima. Te nesretne životinje, bez pomoći ljudi, osuđene su na polaganu i bolnu smrt od gladi, a osobito žeđi zbog jakih vrućina kojima su izložene cijele dane. Napominjemo da, iako u tim slučajevima nema izravnog zlostavljanja životinja, riječ je o kaznenom djelu mučenja ili ubijanja životinja jer ih njihovi skrbnici uskratom hrane i vode izlažu tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, što je kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci i oduzimanjem životinje.

Foto: Čitatelj

Prijavljujemo svaki slučaj, pa tako i ovaj, Općinskom državnom odvjetništvu i Veterinarskoj inspekciji. Naime, zanemarivanje i zlostavljanje životinja za koje njihovi skrbnici dobivaju državne poticaje redovita su praksa u Hrvatskoj, pri čemu se provedba davanja poticaja slabo ili nikako ne kontrolira.

Pojedini slučajevi dospiju u javnost zbog prijave turista, no mnogo je više onih gdje životinje svakodnevno trpe velike patnje zbog gladi, žeđi i zanemarivanja, a nitko za njih ne zna i ne može im pomoći. Nakon što njihovi ”vlasnici” dobiju poticaje, a životinja im više nije korisna, ostave ju na pustom otoku, a sve kako bi ponovo zatražili poticaje za njih, bez sankcija jer kontrole nema. Smatramo nužnim da Ministarstvo poljoprivrede provede istragu svih pojedinaca i farmi koji su dobili poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojemu se nalaze životinje i kako bi se, uz rješenje veterinarske inspekcije, oduzele životinje svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobivanja poticaja – navode nam u udruzi.

Osim policiji, ovakvi slučajevi obično se prijavljuju Veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te Državnom inspektoratu. Prema dosadašnjim iskustvima, ovi posljednji doista žurno reagiraju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RIJEŠEN SLUČAJ Počinje velika akcija spašavanja magaraca s pustog otoka Kurba Mala
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.