1 min. čitanja

Napitci naši (ne)svagdašnji - hoće li i Hrvatska zabraniti ovaj energetski napitak?

Napitci naši (ne)svagdašnji - hoće li i Hrvatska zabraniti ovaj energetski napitak?
Foto:Unsplash

Nakon drame s Coca-Colom i gaziranim pićima, možda slijedi nova, trajnija zabrana. Radi se o energetskim pićima poznatih youtubera.

Nije loše imati energije, ali bilo bi dobro da ona dolazi iz nešto prirodnijih izvora. Posebno kada su u pitanju djeca. Slovenci su tako zabranili kofeinsku inačicu energetskog napitka Prime i to jer sadrži previše L-teanina za jedno bezalkoholno piće. A izgleda da bi i u krvotoku naših maloljetnika uskoro moglo "plivati" manje ovog i drugih energetskih napitaka.

-HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu - rekao je ministar Vili Beroš.

Djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno, tvrde istraživanja. Maksimalna doza za odrasle je 400mg na dan, a to su dva sporna napitka branda Prime. Brojke za djecu su naravno još puno, puno manje.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.