2 min. čitanja

Najvažnije mjesto susreta hrvatskog filma i publike postaje Pulski filmski festival

Najvažnije mjesto susreta hrvatskog filma i publike postaje Pulski filmski festival
Foto: Grad Pula

PULA - Pulski filmski festival u svom jubilarnom 70. izdanju posvećuje se odnosu filma i publike, uz igrani film otvara se i za animirani i dokumentarni film, te postaje središnje mjesto susreta hrvatske filmske zajednice. U povodu visoke obljetnice grad Pula od ranog proljeća brojnim programima priprema se za veliku obljetnicu Festivala

Festivalsko vijeće Pulskog filmskog festivala prihvatilo je program novog umjetničkog ravnatelja Danijela Peka, koji će najdugovječniji hrvatski filmski festival voditi naredne četiri godine. Predstavljanje koncepta ovogodišnje Pule te najava obilježavanja 70. godišnjice održani su u pulskom Kinu Valli, koje će uz Arenu i Istarsko narodno kazalište, biti jedna od središnjih lokacija festivala, dok Dom hrvatskih branitelja postaje festivalski centar, obavještavaju iz Grada Pule.

- Održavanjem sjednice Festivalskog vijeća u Puli šaljemo poruku da je Pula središnje mjesto susreta hrvatskog filma i publike. Imali smo produktivnu sjednicu Festivalskog vijeća i mogu reći da su sve odluke jednoglasno donesene. Program je vrlo ambiciozan, kakav i treba biti za jubilarni Festival, a intencija je da se podiže intenzitet aktivnosti do samog početka 70. Festivala jer Pulu smatramo gradom filma. Ova je obljetnica dobra prilika da to još jednom dokažemo, a ujedno se ovom slavlju pridružuje i 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra - kazao je državni tajnik Krešimir Partl.

- Na 70. izdanju Festivala želimo zahvaliti publici na desetljećima vjernosti i prikazati im najbolje od naše filmske produkcije, a u Puli napraviti godišnje mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice - istaknuo je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek dodavši da Pula postaje festival hrvatskog dugometražnog filma.

Naglasak je i dalje na igranom filmu koji će činiti glavninu programa, no želimo biti otvoreni i za iznimna ostvarenja u dugometražnom animiranom i dokumentarnom filmu, što je već uobičajena praksa na svjetskim festivalima.

- Pulski filmski festival odraz je aktualnog stanja na filmskoj i kinoprikazivačkoj sceni. U posljednje vrijeme svjedočimo pojavi novih autorskih glasova u hrvatskom filmu koji imaju svjež pristup poznatim temama i žanrovima. Zbog porasta kvalitete te snažnih iskoraka koje su potvrdili međunarodni uspjesi domaćeg filma, očekujemo rekordan broj prijava - istaknuo je Mario Kozina.

Ravnateljica Javne ustanove Pula film festival Tanja Miličić najavila je niz aktivnosti kojima se planira obilježiti festivalski jubilej. Već krajem ožujka u Kinu Valli će se tijekom “Pulice u kaputu”, 8. revije filmova za djecu, prikazati nekoliko najmlađima primjerenih filmova iz bogate festivalske povijesti, a program će pratiti izložba.

- Izdajemo najvažniju ediciju o Pulskom filmskom festivalu u posljednjih 45 godina, monografiju Film pod zvijezdama, ostvarenu u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre koji skrbi o festivalskoj arhivi, a monografija obuhvaća više od 400 stranica povijesti Festivala - zaključila je Tanja Miličić.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.