1 min. čitanja

Najstariji ratni brod na svijetu dobiva prvu zapovjednicu u povijesti

Najstariji ratni brod na svijetu dobiva prvu zapovjednicu u povijesti
Foto: Pixabay/Facebook U.S. Navy

Billie J. Farrell prva je žena u povijesti američke ratne mornarice koja preuzima zapovjedništvo nad USS Constitution, najstarijem ratnom brodu na svijetu. Ceremonija preuzimanja zapovjedništva održat će se 21. siječnja.

Farrell će postati 77. zapovjednica USS Constitutiona i prva žena na čelu 224. godine starog ratnog broda. Prije toga bila je izvršni časnik na kruzeru USS Vicksburg te je diplomirala američku pomorsku akademiju na Sveučilištu Arkansas, objavila je Američka ratna mornarica.

– Sretna sam što mi je pripala čast zapovijedati ovim kultnim ratnim brodom. Trudit ću se ojačati nasljeđe USS Constitutiona kroz promicanje bogatog naslijeđa ratne mornarice – izjavila je Farrell, čijem dolasku se veseli i posada legendarnog broda.

Constitution je najstariji očuvani ratni brod na svijetu koji je odigrao ključnu ulogu u dva rata koja su SAD, Švedska i Kraljevina Sicilija vodile u Sredozemnom moru protiv država sjeverne Afrike početkom 19. stoljeća te je aktivno branio pomorske puteve od 1797. do 1855. godine. Danas služi kao edukacijski brod kojeg godišnje posjeti više od pola milijuna ljudi.

Foto: Pixabay

Iako je Farrell prva žena na čelu USS Constitutiona, nije i prva časnica koja je služila na tom brodu. Claire V. Bloom bila je prva časnica broda 1997. godine, dok je prva članica posade 1986. godine bila Rosemarie Lanam. Žene danas čine jednu trećinu 80-eročlane posade USS Constitutiona.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kapetanica Amy Bauernschmidt postala prva zapovjednica nuklearnog nosača zrakoplova
Anna Ivanovna Shchetinina – Prva žena kapetan
I TO SE DOGODILO! Prva žena s činom admirala u povijesti Britanske kraljevske ratne mornarice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.