2 min. čitanja

Anna Ivanovna Shchetinina – Prva žena kapetan

Anna Ivanovna Shchetinina – Prva žena kapetan
Prvi brod pod zapovjedništvom Anne Ivanovne Shchetinine / Foto: Wikimedia

VLADIVOSTOK – Postoje imena koja tijekom godina postanu simboli ere. Simbol sovjetskog razdoblja u ruskom Vladivostoku postala je Anna Shchetinina, prvi ženski kapetan u svijetu ili kapetanica, heroina sovjetskog socijalizma, nositeljica brojnih nagrada, počasna članica Međunarodne federacije udruga pomorskih kapetana, članica Saveza književnika Rusije.Anna Ivanovna Shchetinina (26. veljače 1908. – 25. rujna 1999.) bila je u službi sovjetske trgovačke mornarice i prva žena na svijetu koja služi kao kapetan prekooceanskoh broda.Shchetinina je rođena na željezničkoj postaji Okeanskaya u blizini Vladivostoka.

Anna Shchetinina / Foto: Wikimedia

U dobi od 24 godine dobila je svoju navigacijsku dozvolu (kvalificirala se za položaj koji je bio jednak drugom časniku u zapadnim trgovačkim mornaricama), a s 27 postala je prvi ženski kapetan prekooceanskog broda.Međunarodnu pozornost privukla je na svojoj prvoj navigaciji kao kapetanica 1935. godine. Kao mlada žena bila je zadužena za brod Chavycha na putu iz Hamburga (gdje je upravo kupljen) na Ruski Daleki Istok plovidbom oko Europe, Afrike i Azije.

20. ožujka 1938. Shchetinina je postala prva glavna voditeljica ribarske luke Vladivostok, ali ni tim se nije zadovoljila. Kasnije iste godine, vratila se u školu, sad već studira na Leningradskom brodograđevnom institutu.

Sudjelovala je u Drugom svjetskom ratu na Baltiku, gdje je njezin brod evakuirao ljude iz Tallinna i prevozio ratne terete pod neprijateljskim bombardiranjem. Tijekom rata vodi brodove Liberty, s teretom zaliha preko Tihog oceana od SAD-a do sovjetskih luka Dalekog istoka. Nakon rata, gospođa Shchetinina je služila kao kapetan na više brodova i naposljetku predaje na Lenjingradskom fakultetu za pomorsko inženjerstvo, da bi postala Dekanica Zavoda za navigaciju Instituta za pomorstvo i zaradila titulu Docenta.

Mornari iz cijelog svijeta savršeno su dobro znali tko je Anna Ivanovna, jednostavno su je nazvali “Kapetan Anna”. Pod tim je imenom ušla u povijest svjetske flote, u kojoj je, naravno, bilo i drugih ženskih kapetana. Ali nitko od njih nije mogao podnijeti gotovo pola stoljeća na kapetanskom mostu! Ona je sama napisala: “Kažu da je vezanost za vlastitu profesiju znak ograničenja”.

Anna Ivanovna Shchetinina dobila je medalju Heroja socijalističkog rada, koja je bila jedna od dvije najveće nagrade SSSR-a. Za života je dobila počasno članstvo Far-Eastern Association of Shipmasters i International Federation of Associations of Shipmasters (IFSMA) i brojne druge nacionalne i međunarodne nagrade.

Objavila je knjigu pod naslovom ” Na morima i izvan mora” i primljena je kao članica u Savez ruskih pisaca. Spomenik u čast AI Shchetinina podignut je na starom pomorskom groblju u Vladivostoku.

Foto: Wikimedia

20. listopada 2006. godine u njezinu je čast nazvan je rt Cape Shchetinina na obali Amurovog zaljeva Japanskog mora. 8. veljače 2017. godine, jedan od pet prethodno neimenovanih Kurilskih otoka u Sakhalinskoj oblasti preimenovan je u njenu čast – otok Shchetinina.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.