2 min. čitanja

I TO SE DOGODILO! Prva žena s činom admirala u povijesti Britanske kraljevske ratne mornarice

I TO SE DOGODILO! Prva žena s činom admirala u povijesti Britanske kraljevske ratne mornarice
FOTO: Kraljevska mornarica; komodor Jude Terry OBE

Prvi put u 500 godina dugoj povijesti Britanske kraljevske ratne mornarice čin admirala pripao je – jednoj ženi. Povijesni je to iskorak za nekad najjaču svjetsku pomorsku silu, danas drugu po veličini u NATO-u, koja broji više od 35 000 pripadnika.

Čin kontraadmirala Britanske kraljevske ratne mornarice dobila je 47-godišnja komodorka Jude Terry koja iza sebe ima zavidnu vojnu karijeru, a i sama potječe iz mornaričke obitelji. Britanskoj mornarici priključila se 1997. godine, najveći dio karijere služila je na ratnim brodovima sa sjedištem u Plymouthu, te u Zaljevu, na Bliskom istoku, u Indijskom oceanu, Dalekom istoku te na Karibima. 2017. godine odlikovana je za svoj doprinos u završetku britanskih operacija u Afganistanu te za angažman u suzbijanju širenja virusa ebole u zapadnoj Africi 2014.-2015.

FOTO: Kraljevska mornarica; Komodor Andrew Burns OBE i zapovjednica Jude Terry OBE

– Netko mora biti prvi. Sebe sam uvijek prvo doživljavala kao časnicu, logističarku, Jude, a tek onda kao ženu. Mornarica ne gleda vaš spol. Ona je poslodavac koji svima daje jednake mogućnosti, motivira vas da budete dio tima i da dajete sve od sebe u operacijama. Imala sam sreću da radim odlične poslove s odličnim ljudima, proputovavši svijet i sudjelujući u brojnim operacijama koje su promijenile živote ljudi, poput Afganistana, Somalije i Sierra Leonea – izjavila je novopečena admiralka Terry.

Ovo je povijesni događaj za britansku ratnu mornaricu što je s oduševljenjem dočekao prvi pomorski lord admiral Tony Radakin.

– Oduševljen sam unaprijeđenjem komodorke Jude Terry u čin kontraadmirala. Jude je dio kohorte početnika u Kraljevskoj mornarici, koji su iskoristili ponuđene mogućnosti i popeli se na vrh. Ovo je samo nastavak bogate mornaričko-obrambene karijere, u kojoj je Jude briljirala, istaknuo je lord admiral Radakin.

Žene s činom admirala nisu uobičajena pojava niti u jednoj mornarici u svijetu. Prva žena admiral s četiri zvjezdice u Američkoj ratnoj mornarici bila je Michelle J. Howard, koja je taj čin dobila 2014. godine., a time je postala i prva crnkinja u američkim oružanim snagama koja je unaprijeđena u čin admirala.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Anna Ivanovna Shchetinina – Prva žena kapetan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.