2 min. čitanja

Najbolji istarski jazz glazbenici sutra će održati vrhunski glazbeni jazz program

Najbolji istarski jazz glazbenici sutra će održati vrhunski glazbeni jazz program
Foto: Pexels /yeremia krisnamurti / Ilustracija

PULA – Sutra, 30.travnja, na Međunarodni dan jazza, nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne nagrade “Status za umijeće muziciranja”.

Kao i svake godine, Hrvatska glazbena unija na nacionalnoj razini priprema vrhunski glazbeni jazz program u nekoliko gradova. Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek i gradove Primorsko-goranske županije.

U Puli će ponajbolji istarski jazz glazbenici održati jazz session u parku grada Graza. Početak programa očekuje se u 14 sati, a nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja, prenosi Istra24.

Pula će obilježiti Međunarodni dan jazza u organizaciji HGU Podružnice 5 Pula u sklopu manifestacije “Dođi u grad”.

Međunarodni dan jazza

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturalni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju te podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Iskorjenjivanje diskriminacije,  promicanje slobode izražavanja, promicanje ravnopravnosti spolova i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.