3 min. čitanja

NAJBOLJE OD HVARA Održan 1. poslovni susret hvarskih vinara

NAJBOLJE OD HVARA Održan 1. poslovni susret hvarskih vinara
Foto: Julio Frangen

SPLIT/HVAR – U petak 3.12.2021. u 16h u hotelu Cornaro u Splitu, udruga Hvarski vinari organizirala je prvo poslovno  predstavljanje i kušanje hvarskih vina za predstavnike HORECA sektora po nazivom „Najboje od Hvara“. Ovaj je događaj osmišljen kao nastavak dobre suradnje udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde, koji, uz podršku TZ općine Jelsa već treću godinu organizira veliko otočko ocjenjivanje vina. Svake godine vina su sve bolja, a to pokazuju i ocjene koje pratimo iz godine u godinu.

Na splitskoj prezentaciji svoja su mlada vina i nove berbe „en primeur“ po kategorijama ocjenjivanja 3. Jelsa Summer Wine Tastinga by Vinske zvijezde  – bogdanuše, ostala bijela vina, plavci – predstavile vinarije Bell’Iakov, Vina Carić, Hvar Hills, Vina Leše, Luviji, Pavičić vina, Vina Svirče, Vina Tomić, Vina Ventus, Podrum Vujnović i Zlatan Otok. Na posebnom su izlagačkom mjestu bila pobjednička vina ovogodišnjeg ocjenjivanja – Bogdanjuša Carić 2020, Pošip Tomić 2020, Hvar Hills Plavac mali Pharos Maxvmus 2013. Vina su pratila i izvrsna hvarska ekstra djevičanska maslinova ulja, nagrađivana na domaćim i svjetskim ocjenjivanjima: Božić Uje, OPG Eva Čurin i OPG Magdalena Plenković-ulja Atena.

Foto: Julio Frangen

Uvodno je vinare i poslovne predstavnike pozdravila direktorica Cornara – hotela  domaćina, gospođa Ivana Klarić, istaknuvši zadovoljstvo što se u vrhunskom hotelu događa poseban događaj za hvarske vrhunske vinare. Gospodin Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, pohvalio je inicijativu, podsjetio na prijašnje suradnje s udrugom Hvarski vinari, među kojima važna prezentacija u Rimu te izrazio želju da se ovakvi događaji održavaju i dalje.  Direktorica TZ općine Jelsa, Marija Marjan, predstavila je dva značajna jelšanska projekta u kojemu sudjeluju vinari, uljari i OPG-ovi – „Wine, Olive and heritage festival“ te najavila okvirni program jubilarne 70. jelšanske Fešte vina, koja je planirana za zadnji tjedan u kolovozu 2022. Ivana Krstulović Carić, predsjednica udruge Hvarski vinari, podsjetila je da udruga uspješno djeluje od 2010:

– Kada smo se prvi put okupili, shvatili smo da je iznimno bitno brendiranje otočkih vina, i na promociji radimo već godinama s brendom  „Hvar Otok vina, od 384. g. pr. Kr.“ Želja udruge je ispričati priču o tradiciji koji imamo na otoku Hvaru, a isto tako gledamo u budućnost, zato su ovakve suradnje za nas ključne, da bismo stvorili još bolje proizvode i to mogli pokazati cijelom svijetu.

Foto: Julio Frangen

Zaključno je Marija Vukelić, voditeljica projeka Vinske zvijezde pohvalila sve bolje ocjene hvarskih vina, koje vinarima daju bolju vidljivost i plasman na našem i stranom tržištu.

Predstavnici ugostitelja mogli su pretpremijerno kušati na prvom zajedničkom izlagačkom mjestu mlade bogdanuše, vina izvorne bijele sorte otoka Hvara. Na drugom izlagačkom mjestu bila su ostala bijela vina otoka sorti prč i pošip, i cuvée bijelih vina,  a na posebnom su mjestu bili plavci, nove berbe na tržištu i neke već postojeće i renomirane. Tri kategorije i tri izlagačka mjesta dala su uvid u zajedništvo vinara i vrhunsku kvalitetu vina cijeloga otoka.  Vinari i gosti bili su zadovoljni načinom prezentacije, izrazivši želju i za organizacijom zagrebačkog „En primeura hvarskih vina“.

Foto: Julio Frangen

„Najboje od Hvara 2021“. prvo je poslovno događanje vinara otoka Hvara, popularni „B2B“- business to business, koji ugostiteljima pruža mogućnost (rane) procjene kvalitete novih berbi,  kupovinu (većih količina) unaprijed za sljedeću sezonu, po povoljnim uvjetima – ali i podsjetnik na postojeće berbe i hvarska vina koja se mogu naći na blagdanskom stolu i pod božićnom jelkom.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.