3 min. čitanja

Nagrađivani brodomaketar iz Kastva: “Tek u mirovini sam se vratio hobiju”

Nagrađivani brodomaketar iz Kastva: “Tek u mirovini sam se vratio hobiju”
Foto: Zdravko Šiško

KASTAV – Ljubav prema brodovima osjetio je još u ranoj mladosti. Pa iako s kontinenta, točnije iz Siska, skrasio se naposljetku u Kastvu. Modelarstvo je pretvorio u brodomaketarstvo, za što je višestruko i nagrađivan, a trenutno izrađuje maketu jednog Jadrolinijinog trajekta. Zdravko Šiško sad je u mirovini i, kako kaže, ima vremena posvetiti se svom hobiju za koje osim vremena treba i dosta strpljenja, ali i pedantnosti i znanja.

– U ranoj mladosti sam volio izrađivati razne makete, ali život me odvukao na drugu stranu i tek u mirovini sam se vratio maketarstvu, točnije, brodomaketarstvu. Prvo sam počeo izrađivati od šperploče i žice siluete jadranskih jedrenjaka, da bih prije 6 godina izradio prvu maketu bracere (kao i većina maketara- prvo pa bracera).

Foto: Zdravko Šiško

Zatim su slijedili štilac salbunjer, rovinjska batana, lovranska gajeta, bragoc, trabakul, gajeta falkuša (brončana medalja na državnom prvenstvu 2017. u Rijeci), štilac. Povremeno sam radio “izlete” u željezo, izradio sam RTOP 11 Kralj Petar Krešimir IV (brončana medalja na državnom prvenstvu 2017. u Rijeci), š/b Jadran (srebrna medalja na Kup-u grada Zagreba), parobrod Bakar Jadranske plovidbe Sušak, š/b Galeb, “Kosta Racin”, m/b Premuda, m/b Trogir – priča nam gospodin Šiško.

Foto: Zdravko Šiško

Za izradu makete i do pola godine rada

Fasciniraju detalji, po kojima su njegove makete prepoznatljive.

– Nacrte izrađujem sam prema općim planovima, fotografijama, što je prilično zahtjevno radi izrade mjerila, a za drvene jadranske barke i brodove koristim se skicama iz knjige Luciana Kebera “Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana”.

Od materijala koristim najčešće drvo, šperploče,furnir, žice, forex, stiren (plastika u pločama), tu mašta i ideje dolaze do izražaja. Mjerila u kojim radi makete kreću se od 1:30 do 1:200 max 60cm, tako da mi stanu na policu. Izrada jedne makete traje u ovisnosti od njene složenosti, a kreće se od jednog do šest mjeseci.

Foto: Zdravko Šiško

Trenutno radim po narudžbi pomorca iz Ista i prvog časnika palube na dugoj plovidbi, maketu trajekta Loda. Prilično je teška za izradu, jer postoje malobrojne fotografije snimane iz daljine, tako da se ne razaznaju detalji. Za podlogu korišten je originalni (norveški) nacrt, ali bez linija trupa. Njemu je trajekt donekle poznat, tako da se dogovaramo oko detalja – pojašnjava nam.

Foto: Zdravko Šiško

– Moram spomenuti neke maketare, koji su mi uveliko pomogli savjetima kod izrada maketa to su: Željko Skormešić iz Krka, Matija Felinger iz Njivica, Roland Vlahović iz Lovrana, Petar Rubinić iz Rabca i Jablanko Kranjčec – kaže Šiško i zahvaljuje svojim učiteljima.

Nama ostaje da gledamo i divimo se ovom pravom umijeću. A ako netko možda i poželi minijaturni brod za dnevni boravak, može ga i naručiti. Dovoljno je da se javi gospodinu Zadravku Šišku, putem Facebooka.

Foto: Zdravko Šiško

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 7: U sjeni istraživača
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.