3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Na slovenskom jezeru zaplovila dva Jadrolinijina trajekta

FOTO/VIDEO Na slovenskom jezeru zaplovila dva Jadrolinijina trajekta
Foto: Klemen Perič

Krčanka i Kačjak dva su trajekta iz flote Jadrolinije koja su zaplovila na slovenskom jezeru u malom selu pored Kranja. Kako? Pa vrlo jednostavno, modele pravih Jadrolinijinih trajekata s ljubavlju izrađuje Klemen Perič i do sad ih je izradio tri.

Kačjaka je izradio u ožujku ove godine, a za njegovu izradu trebalo mu je osam mjeseci. Originalni trajekt izgrađen je u Uljaniku 1952. kao desantni brod za Jugoslavensku ratnu mornaricu, a od 1970. do 1993. bio je Jadrolinijin trajekt, kad je topovskom paljbom pogođen od strane pobunjenih Srba i oštećen nakon čega je izrezan u brodogradilištu Viktor Lenac. Krčanka je u Jadrolinijinoj floti bila od 1970. godine, te je krajem 2015. otpremljena u rezalište u Kraljevici.

Sve radi kao u pravim brodovima

Svi Peričevi trajekti plove samostalno, mogu pristati na pristanište, koje je također posebno za njih izradio, pa im se čak podiže i spušta rampa.

Foto: Klemen Perič

– U mojoj floti imam za sad 3 trajekta koji plove. Prvi je bilo Sveti Marin, onda Krčanka. Bili su izgrađeni oko 2005., a detalje na Krčanki sam radio upravo sad. Sveti Marin još čeka detalje da se naprave. A ovaj Kačjak, znate da sam ga izgradio ove godine, prva plovidba bila je na proljeće, onda se sve zaustavilo kod detalja, jer od Jadrolinije ništa konkretno nisam dobio. Javio mi se onda  sin kapetana pravog broda, Mateo Rudan. Njegov otac Đeri bio je zapovjednik na Kačjaku i samo oni su mi nešto pomogli sa starim slikama, uz ono što imam ja od svojih fotografija. Nakon toga sam do kraja izradio maketu ili bolje rečeno model, jer sve radi kao i pravi brod.

Išao je toliko u detalje, da je prilagodio i male autobuse koji se, također samostalno, mogu ukrcati u trajekte koji će ih prenijeti na drugu stranu jezera.

Foto: Klemen Perič

– Obe dvije rampe na Kačjaku se spuštaju i dižu sa 2 servomotora. Svaka rampa zasebno ima svoj servo, ali potrebno ih je bilo nešto modificirati. Isto tako na Krčanki rampa rade na jedan servomotor.  Za imitaciju dima kupio sam jedan mali “smoke generator”, koji radi na parafinovo ulje i 7,4V . Također ima sve lampe kao kod pravog broda i sve se pokreće na komandu.

Foto: Klemen Perič

A bus je isto na daljinski, samo je neka jeftina igračka, tek toliko da izgleda čim više realno ukrcavanje na trajekt. A i njega sam malo uredio, obojao sam ga u boju Alpetour-a, jer je skoro sličnog vozio moj pokojni tata kod ove firme – ispričao nam je Klemen Perič.

Foto: Klemen Perič

Dobivao je upite za prodaju ovih modela, pa su neki čak govorili da cijena nije nikakav problem, no Klemen ih ne prodaje.

– Da mnogi su mi slali poruke, gdje se može ovo kupiti ili da bi i za njih napravio takvu maketu, ali ovo imam samo za svoj gušt, jer mi je ovo hobi kojeg imam samo za sebe i radim kad imam nešto vremena. Ovdje je utkano puno rada i mnogi koji se ne bave modelarstvom to ne znaju.

Foto: Klemen Perič

Jurica Gašpar

Zaplovio stari Jadrolinijin trajekt i to u Sloveniji!
Slovenac zaljubljen u trajekte i hidrokrilce gradi genijalne makete i sve plove na vlastiti pogon!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.