3 min. čitanja

Nacionalni park Brijuni napokon objavio mogućnost noćenja na otoku Mali Brijun

Nacionalni park Brijuni napokon objavio mogućnost noćenja na otoku Mali Brijun
Foto: Istra24

Nacionalni park Brijuni na svojim je službenim stranicama objavio mogućnost noćenja u obnovljenim objektima na Malom Brijunu – hostelu San Niccolò.

Ova informacija dosad nije bila javno vidljiva, a niti u praksi dostupna, iako je morala biti s obzirom na to da se obnova tih bivših vojnih spavaonica financirala novcem Europske unije u sklopu projekta 'Novo ruho Brijuna'. No, umjesto da su posljednje dvije godine, kao što je projekt nametao i NP Brijuni imao obavezu realizirati, u tim o objektima boravile vrtićke, školske i sveučilišne skupine, tamo je boravio samo teatar Ulysses, piše Istra24.

VIDEO Mali Brijun napokon dostupan posjetiteljima, nakon gotovo 120 godina
Novim projektom Nacionalnog parka Brijuni uređena je infrastruktura, stare vojne prostorije i okoliš. Cijeli je Mali Brijun veliki muzej na otvorenom. Mali Brijun, brat Velikog Brijuna, od ovog rujna dostupan je za posjetitelje. Vojna utvrda Minor, povremena ljetna pozornica kazališta Ulysess, sada…

Na Malom Brijunu su se, osim toga, trebale održavati višednevne interaktivne edukativne radionice, koje su trebale pogoditi djeca i mladi, a otok je sve vrijeme od početka prvog dana lanjske godine trebao biti izletnički otvoren za javnost. Na svojim stranicama NP Brijuni je imao napomenu: „Vrijeme za uživanje na Malom Brijunu ograničeno je na kratko razdoblje kada postaje kazališna scena Ulyssesa, inače je otok zatvoren za posjetitelje“.

Foto: Istra24

NP Brijuni nije time poštovao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Do rujna, a nakon pisanja Istre24, ustanova je ignorirala svoje obaveze iz ugovora, kada je napokon počela organizirati izlete na Mali Brijun, nakon toga provoditi edukacije te pružati smještaj.

Teatar Ulysses, koji do kraja ove godine ima koncesijsko odobrenje za kulturno-umjetničke manifestacije na Malom Brijunu, gdje na austrougarskoj tvrđavi Minor već više od dva desetljeća izvodi kazališne predstave, u hostelu je boravio lanjske i ove godine, tijekom srpnja i kolovoza. Puna cijena smještaja u tim mjesecima je iznosila 50 eura po noćenju. Ulysses ih je koristio za upola nižu svotu, 25 eura.

Sada je na stranicama NP Brijuni objavljeno da se rezervacije primaju za grupe od minimalno 20 osoba. Kapacitet je 49 osoba, dostupne su dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne sobe. Cijena nije navedena, već je dostupna na upit, ali od NP Brijuni doznajemo da je ista onoj koji smo već dobili na uvid kada smo u kolovozu tražili tu istu informaciju: Od siječnja do travnja i od listopada do prosinca noćenje po osobi iznosi 30 eura, tijekom svibnja, lipnja i rujna 40 eura, a u špici sezone, u srpnju i kolovozu, kada su građevine, dakle, koristili članoci Ulyssesa, 50 eura.

Ljetos je, međutim, taj cjenik bio samo mrtvo slovo na papiru jer objekte nitko osim Ulyssesa nije mogao ni koristiti, a zato što je hostel odlukom bivšeg ravnatelj Marna Miletića tom teatru dan na korištenje na dvije godine, prošle i ove, bez obzira na to što se trebao korisiti u svrhe EU projekta 'Novo ruho Brijuna'.

Osim toga, uveli su i vikend pakete (petak, subota i nedjelja) koji uključuju radionice i smještaj tijekom rujna i listopada, donosi Istra24.

Rujanska cijena iznosi 171 eura po osobi, a u listopadu 154 eura po osobi te obuhvaća dva noćenja, obroke, radionice i transfer brod. Te su informacije, uz fotografije objekata, sada sve javno dostupne i vidljive na stranicama NP Brijuni.

Foto: Istra24

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Prve otiske stopala dinosaura na Brijunima otkrio je sin tadašnjeg šumara i upravitelja otoka
Prije više od stotinu milijuna godina hrvatskom obalom hodali su dinosauri što dokazuje trenutnih 17 nalazišta u Hrvatskoj. Da ste prije stotinjak milijuna godina hodali hrvatskom obalom, prizor nimalo ne bi sličio današnjem - ni more ne bi bilo Jadransko, ni životinje oko vas ne bi bile sisavci, n…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.