2 min. čitanja

Prve otiske stopala dinosaura na Brijunima otkrio je sin tadašnjeg šumara i upravitelja otoka

Prve otiske stopala dinosaura na Brijunima otkrio je sin tadašnjeg šumara i upravitelja otoka
Foto: NP Brijuni

Prije više od stotinu milijuna godina hrvatskom obalom hodali su dinosauri što dokazuje trenutnih 17 nalazišta u Hrvatskoj.

Da ste prije stotinjak milijuna godina hodali hrvatskom obalom, prizor nimalo ne bi sličio današnjem - ni more ne bi bilo Jadransko, ni životinje oko vas ne bi bile sisavci, nebom ne bi letjele ptice, a u moru ne bi plivale samo ribe. Stajali biste na plažama nekadašnjeg oceana Tetis, a oko vas bi bio svijet kojim su vladali gmazovi.

Prve otiske stopala dinosaura na Brijunima početkom 20. stoljeća otkrio je sin tadašnjeg šumara i upravitelja otoka Alojza Čufara, no, službeno ih je identificirao i opisao austrijski industrijalac, ali i strastveni paleontolog Adolf Bahofen-Echt 1924. godine, piše HRT.

NP Brijuni

Na Velom Brijunu otkriveno je 200 otisaka stopa dinosaura na četiri lokaliteta. Ondje su pronađeni karakteristični troprsti tragovi koji pripadaju dinosaurima mesožderima.

@hrvatska_radiotelevizija

Jeste li znali da su prije više od stotinu milijuna godina hrvatskom obalom hodali dinosauri? 🦖 #fyp #hrvatskaradiotelevizija #hrvatska #dinosaur

♬ original sound - HRT - HRT

Kamenolomom Kirmenjak prije gotovo 150 milijuna godina, na samom kraju jure, prolazila su krda velikih sauropoda, četveronožnih dinosaura biljoždera, a turistički autokamp Solaris u Poreču jedno je od najbogatijih i najdragocjenijih nalazišta u nas: pokriven je otiscima sauropoda i teropoda koji pripadaju srednjoj kredi.

Foto: Kamen.hr

Bale, točnije zaljev Kolone zasad je jedino nalazište kostiju dinosaura na Mediteranu i jedino nalazište pod morem. Sav dosad pronađeni materijal star je oko 130 milijuna godina.

U Hrvatskoj danas postoji sedamnaest nalazišta dinosaura i taj broj nije konačan. Sasvim sigurno će se povećavati kako istraživanja budu napredovala.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.