2 min. čitanja

Načelnik Tisnog: “Građevinska mafija jača je i od narkomafije”

Načelnik Tisnog: “Građevinska mafija jača je i od narkomafije”
Foto: Čitatelj / Facebook / Ilustracija

TISNO – Građevinska mafija prisutna je na cijelom Murteru i jača je od narkomafije, tvrdi načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik iz redova SDP-a Ivan Klarin, javno prozivajući potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara i šefa Državnog inspektorata Andriju Mikulića, sve zbog brojnih prijava bespravne gradnje na koje je s njihove strane, prema Klarinovim navodima, izostala svaka reakcija, piše ŠibenikIN.

U posljednjih nekoliko mjeseci Općina Tisno podnijela je resornom ministarstvu i inspekciji bar 30 prijava zbog bespravne gradnje i baš na niti jednu nije bilo reakcije, počinje Klarin.

– Nama je pola brda iskavano! Gradi se kamp bez ijednog potrebnog papira! Bespovratno je uništena priroda i tu štetu nitko neće moći popraviti. Imamo imena nekih investitora, ali pretpostavljamo da su oni samo posrednici narko mafiji koja se ne boji apsolutno nikog  – navodi tišnjanski načelnik.

On je prije dva mjeseca taj slučaj prijavio građevinskoj inspekciji te ministru graditeljstva i prostornog graditeljstva Predragu Štromaru, a povratnu informaciju još nije dobio.

Stvari su nepovratno izmakle kontroli, nastavlja Klarin, građevinska mafija je premoćna, a njegovi kolege u politici ili kupljeni ili zastrašeni.

– Mi se s tim više jednostavno ne možemo boriti. Ne znam tko je na vrhu te korumpirane hobotnice i kome se više obratiti ako ni ministarstvo ne reagira – govori Klarin još jednom prozivajući HNS-ovog ministra za kojeg je nedavno SDP-ov Franko Vidović kazao da razmišljaju pokrenuti postupak opoziva zbog recentnih afera u Agenciji za promet nekretnina.

Klarin kaže da njegova prozivka Štromara nije povezana sa spomenutim Vidovićevim prozivkama, a uz njega proziva i Andriju Mikulića koji je od proljeća prošle godine na čelu Državnog inspektorata.

Foto: Čitatelj / Facebook / Ilustracija

– Nešto u sustavu ne štima. Provjeravaju li oni kako ti bespravni objekti mogu dobiti uporabnu dozvolu koja je preduvjet za obavljanje djelatnosti? Onda s druge strane imamo obiteljske kuće na nekoliko katova na preizgrađenim parcelama koje takve kakve jesu nikad ne bi mogle dobiti građevinsku dozvolu pa ne shvaćam tko im izda rješenja za prodaju. Postavljam pitanje glavnom državnom inspektoratu tko izdaje te dozvole? Tko je na čelu te mafije?  – pita se Klarin.

Murterske uvale bile su stoljećima sačuvane, a sad se pretvaraju u obalu goru od crnogorske ili albanske, ljuti se tišnjanski načelnik uz retoričko pitanje čemu uopće donošenje prostornih planova koje nitko neće poštovati.

– ‘Veliki igrači’ ne bojeći se nikog muljaju i rade na crno, bespovratno unište našu valu na Murteru. Jako sam ogorčen jer je bezakonje uzelo maha, a ja ne mogu ni na jedan način zaštititi naš prostor. Prostor je nama sve, ja sam tu da ga čuvam za buduće generacije, ali sam u tome bezuspješan jer nema alata da ga zaštitim – kazao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Upit o bespravnoj gradnji na Murteru ŠibenikIN je poslao na adrese Ministarstva graditeljstva i državnog inspektorata, no odgovori još nisu stigli.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.