9 min. čitanja

Američki mediji se zainteresirali za okupaciju hrvatskog teritorija na pomorskom dobru! Načelnik Dubrovačkog primorja za Morski HR: "Novinari su sve izvrnuli"

Američki mediji se zainteresirali za okupaciju hrvatskog teritorija na pomorskom dobru! Načelnik Dubrovačkog primorja za Morski HR: "Novinari su sve izvrnuli"
Foto: Fire News / Dnevnik.hr / Youtube / Screenshot 

SLANO - Mutnom fotografijom iz Domovinskog rata načelnik Dubrovačkog primorja Nikola Knežić pokušao je opravdati kontinuitet okupacije pomorskog dobra u mjestu u kojem je 15 godina načelnik i ništa po tom pitanju do sad nije poduzeo. Ni on, ni lučki kapetan koji ured ima tek nekoliko metara dalje od incidentne okupacije pomorskog dobra, ni stanovnici Slanog koji desetljećima šute, prave se da se ništa neobično ne događa i biraju vlast kakvu zaslužuju.

Kako to biva u modernoj Hrvatskoj, uspavana mala mikrozajednica gdje svima odgovara nered, lijenost, nerad i kršenje zakona, dobije šamarčinu stvarnosti tek onda kad se građani i mediji zainteresiraju za slučaj. U ovom slučaju prof. Igor Legaz koji nam je ukazao na okupaciju Slanog i Morski HR koji je sve počeo pratiti.

No ovaj put ne radi se samo o Morskom HR, niti lokalnim ili pak nacionalnim hrvatskim medijima. Kriminalno stanje pogodovanja okupatorima prate i oni od kojih građani Dubrovnika i Dubrovačkog primorja dobrim dijelom žive, njihovi vjerni gosti. Tako situaciju koju je medijski aktualizirao Morski HR, prenose i američke dnevne novine.

Foto: Screenshot / Fire News

"Oslobađanje Slanoga…. Fotografije ONB. Na slici se vidi zid visok preko 2 m sa metalnom kortom i ogradom povrh zida koja se proteže od hotela do mora….Vrijeme snimaka svibanj 1992. Stara poslovica kaže: "Ako laže koza ne laže rog…. I još da napomenem jednom: Zakon se mora poštivati i nitko ne potiče na nepoštivanje zakona ali činjenica je da se u Slanomu nije moglo pristupiti plaži od strane Rive zadnjih preko 40 godina a da li je to bilo po zakonu o tome se može raspravljat….", napisao je načelnik dubrovačkog primorja Nikola Knežić na Facebooku, pa je tako oksimoronski u jednoj rečenici pozvao na poštivanje zakona i na raspravi o poštivanju zakona. Iako, kad je poštivanje zakona u pitanju, o tome rasprave nema, ali ima o činjenici da u 15 godina, koliko je načelnik, nije vidio potrebu da načme ovu temu.

No Morski HR je u posjedu fotografija nešto bolje kvalitete, koje pokazuju i dokazuju da zida uopće na današnjoj poziciji ograde koja je okupirala hrvatski teritorij u Slanom nije bilo, već je postojao zid s otvorenim prolazom na dva mjesta na potpuno drugoj lokaciji.

Zbog nedosljednosti u govoru načelnika koji je za dnevnik.hr izjavio da ne vidi nikakav problem u ogradi, a onda pak sad poziva na poštivanje zakona, pa opet o tome da treba raspravljati je li nešto po zakonu, po kojem se evo ipak kažnjavaju odgovorni po prijavi, ostali smo i sami zbunjeni, te ga odlučili nazvati.

Načelnik: "Inspekcija je i prije dolazila i nije našla nepravilnosti, osim kad je došla i našla neke nepravilnosti"

Tražili smo ga da nam pojasni zašto ne govori istinu i zašto u 15 godina, koliko šefuje ovom općinom nije nikad pozvao inspektore da odrade svoj dio posla?

- Sve je krivo i nije istina što tumači gospodin Legaz. Ja sam Novoj TV dao intervju od sedam minuta, a oni su iskinuli samo jednu rečenicu. Da su pustili sve što sam rekao, bilo bi jasno što ja o tome mislim - pojašnjava nam načelnik Nikola Knežić.

- Tu se radi o okupaciji pomorskog dobra, samo što ona traje 50 godina i ja podržavam sve što će inspekcije napisat, jer ja poštivam zakon. A to da ja nešto branim je stavljeno izvan konteksta, u kontekstu nekih drugih političkih događanja, ali nije istina da ja išta branim - kaže Knežić.

O mutnim slikama koje je objavio, kaže:

- Kad se hotel gradio, postojeći zidovi su porušeni i sagrađeni su novi. Stari hotel je iz 1970-ih godina, a nakon što je sagrađen novi, on je obložen ogradama.

Na konstataciju da je kroz stari zid ipak postojao prolaz, kaže da su tamo postojala metalna vrata od dva metra, koja su stalno bila zaključana.

Vi u ovih 15 godina, zajedno s lučkim kapetanom niste našli sebi vremena da prijavite ovu okupaciju, iako ste je bili svjesni?

- Snimka koju je objavio Igor Legaz pokazuje dvije kapije, a pristup plaži je osiguran s pet mjesta trenutno. Prema tome, to je razlog zašto mi nismo reagirali prije - kaže nam načelnik.

A onda odmah u sljedećoj rečenici nastavlja potpuno oprečnim sadržajem:

- Reagirali smo mi i prije i dolazile su inspekcije Ministarstva i nisu utvrdile nikakva kršenja. Sad bi trebalo u arhivi pronaći kad je bila inspekcija Ministarstva mora i nije utvrdila okupaciju pomorskog dobra.

Nama u Ministarstvu nisu tako rekli - tumačimo mu...

- E pa evo, ja znam da smo mi imali neki problem oko koncesijskih odobrenja i oko nečega, neke godine, prije nekih 7-8 godina, kad su oni bili, isto je bilo nešto oko plaćanja ležaljki, pristupu ili nečega i stigla je nekakva kazna ili nekakvo rješenje o uklanjanju - pojašnjavajući da ih nije bilo, sad pak pojašnjava da je bilo nekih nepravilnosti.

Nekadašnji izgled hotela Admiral u Slanom i slobodan prolaz na plažu za građane

U čudu mu pojašnjavamo da su to dvije različite stvari, jer koncesijsko odobrenje za ležaljke je jedno, a ograda u moru potpuno drugo, te se čak i jurisdikcije Ministrarstva mora i lokalne samouprave u ta dva slučaja razlikuju!

- Ja samo kažem što je bio problem tad. Znači na tu plažu se može doći s pet pravaca, a tvrdim da su ova dva pravca zatvorena 40 i nešto godina i stalno naglašavam rečenicu koju nitko ne prenosi, da to nije po zakonu i da to treba regulirati.

Ali, načelniče, to je regulirano, po starom i novom zakonu. Zašto niste reagirali i prijavili kršenje? Uvjetovanje prolaska kroz nečiju imovinu, a zatvaranje pomorskog dobra ogradom dvostruko je protuzakonito!

- Nije točno. Imaju vrata na kojima piše "ulaz na plažu", gdje se prolazi do plaže - uvjerava nas načelnik i pita jesmo li kad bili tamo.

O snimci lokota na tim ogradama, odgovara:

- Vi o snimci... jeste li bili tamo ili niste bili?

Naravno da jesmo, više puta. Kako to da ni vi ni lučki kapetan niste odradili svoj dio posla i prijavili kršenje zakona? Od kud ti lokoti?

- Ta ograda nije bila zatvorena, a mi nismo znali da je treba fizički ukloniti - uvjerava nas načelnik Općine dubrovačko primorje, te nevjerojatno tvrdi da lokota nije ni bilo. Na kraju se pita:

- O čemu mi dalje argumentiramo, ako su nadležni došli i zaključili što je bilo?

Lokot na ogradi u moru, za kojeg načelnik tvrdi da ne postoji...

O zakonu i činjenici da ste žmirili na zakon, a načelnik ste općine.

- To su vaša razmišljanja. Znate što mi je najbolje? Vi ste i sudac i donosite presudu i sve znate, i vidjeli ste i stavljate se na jednu stranu i to je vaše pravo...

Nije naše pravo, već potvrda Zakonodavca, izvršitelja zakonodavne aktivnosti, a naposljetku i nedavne sudske presude u Dubrovniku. Vi biste to kao načelnik Općine trebali također znati.

- Ja sam zato da se poštuje zakon, nećete naći nigdje u ovih 14 godina da se ovaj zakon krši, kaže Knežić i na konstataciju iznešenu u medijima da je najavio političku koaliciju s okupatorom, kaže da to nije istina i da, citiramo: "novinari pišu, što im netko plati".

Prof. Legaz: "Nekad je postojao prolaz do plaže"

U međuvremenu, načelniku je poslao pismo i profesor Igor Legaz, koji kaže da odgovor nije dobio, pa ga je odlučio objaviti, a mi ga prenosimo u cijelosti:

"Ja sam Vam u subotu, na službenu općinsku email, uputio dopis s nekoliko pitanja (da ne ponavljam pitanja) i to kao načelniku Općine Dubrovačko Primorje.
Dopis sam podijelio s javnošću, jer se pitanja odnose na preko 8 miljardi stanovnika planeta Zemlja (podsjećam da mediji u USA pišu o uzurpiranoj plaži u prekrasnom dalmatinskom mjestu Slano).

Očekivao sam službeni odgovor na moju email, međutim, Vi ste na svoj privatni "fb" profil prikačili dvije "mutne" slike, dajući težište na navodnu zidanu prepreku, koja je (opet navodno) postojala u XX. st. između rive i plaže kod (starog) Admirala.

Ja sam izdvojio dva snimka ekrana, na kojima se prilično jasno uočava prolaz (a ne prepreka), na istoj mikrolokaciji, gdje se danas nalazi mali raštio (prilažem današnju fotografiju).

Taj mali raštio se nalazi na istoj onoj nekretnini pomorskog dobra, koja obuhvaća veći dio rive (č.zem. 3085/2 k.o. Slano).

Da je tema ranijih medijskih pisanja bila "mali raštio", pa da ste Vi onda kazali: "tu je oduvijek bila ograda", ja bih Vam onda odgovorio: "tu je bio javni prolaz bez prepreke".

O tome nije bilo riječi, ali možemo  temu priširiti i na taj mali raštio.
Naime, Slanjani svakodnevno javljaju da su gosti Admirala "prodisali", pa da sada koriste prolaz kroz (napokon otvoren) veliki "bijeli" raštio (vidi se u pozadini iste fotografije) za doć na rivu. Međutim, slabo pokretni hotelski gosti,  koji koriste kolica, "zapinju" prilikom prolaska kroz mali raštio.

Foto: Igor Legaz

Molim Vas da ukažete hotelskoj upravi da demontira taj mali raštio, koji nema nikakve svrhe, a nalazi se na obalnoj čestici.

Ja ću iskoristiti ovo novo obraćanje Vama, poštovani gospodine Knežić, kako bih priložio fotografiju plaže kod Admirala iz osamdesetih, jer se vidi da na mikrolokaciji velikog "bijelog" raštila (č.zem. 3083 k.o. Slano) nikakve prepreke nije bilo. U mom prethodnom dopisu, fokusirao sam se na tu mikrolokaciju, kao i na mikrolokaciju kod terena za "na boće", gdje je veliki "crni" raštio.

Uz sve ovo, sagrađen i ilegalan mul

Ispravljam raniji dopis, informacijom, da je Goran Pikunić suvlasnik (a ne vlasnik) barke s falso registracijom, koja ima "vez" na nezakonito izgrađenom mulu u zoni "R3".

Dakle,  izuzetno cijenjeni načelniče, budite korektni pa napišite odgovore na sva pitanja koja sam Vas pitao prošlog tjedna.

Vaša je osnovna dužnost da služite narodu, a ne pojedincima", zaključuje Legaz u pismu načelniku.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Imamo fotografije koje dokazuju da Pero Vićan i načelnik Knežić lažu: Zid u Slanom kojeg je izgradio u moru, prije nije postojao!
Zbog ograde u moru ispred hotela Admiral u Slanom kod Dubrovnika pravnoj osobi Ministarstvo mora ispisat će visoku kaznu koja doseže 130 tisuća eura, ili po starom do milijun kuna, a neće lišo proći ni odgovorna osoba koja će također platiti najmanje dvije, a najviše šest tisuća eura.
DOZNAJEMO Hotel Admiral u Slanom MORA odmah srušiti ograde: “Za ovo su propisane kazne do 130 tisuća eura!”
Čini se da je Ministarstvo mora odlučno u provedbi novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Tako je istog dana kad smo objavili članak o okupaciji hrvatskog teritorija u Slanom ispred hotela Admiral, ispekcija došla na teren, a samo dan iza toga dobivamo odgovor na upit o
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.